OBSERVATORI
Portada 30/12/2014

Posar l'èmfasi

Bauzá situa el 2015 com l'any de la sortida de la crisi i l'oposició, com el del canvi

Q. Torres
3 min

PalmaTres balanços de l'any el mateix dia obliguen a la comparació. És evident que oposició i govern no veuen el mateix i que cadascú posa l'èmfasi en allò que més li interessa ressaltar. El president José Ramón Bauzá defensa la seva gestió, sobretot en l'àmbit econòmic i social, i situa el 2015 com l'any de la sortida de la crisi. En canvi, els líders de l'oposició, Francina Armengol i Biel Barceló, la critiquen i situen el 2015 com l'any del canvi.

Bauzá apel·la a la confiança de la gent i posa en valor la seva gestió econòmica, sobretot pel que fa a la creació d'ocupació, per enviar un missatge subliminar de cara a les eleccions: amb ell hi ha manco atur. Explota un discurs social a la defensiva, per contrarestar les crítiques de l'oposició i l'evidència que la seva política de retallades ha provocat un empitjorament dels serveis públics essencials i ha mostrat les mancances de l'Administració a l'hora de donar cobertura als qui pitjor ho passen amb la crisi. Ara bé, encara fa punta a un altre front, el de la reivindicació davant Madrid. Ho fa amb dues qüestions en les quals no s'han vist fruits: la de la millora del finançament i la del rebuig a les prospeccions, i ho fa sabent que en el primer camp no hi ha res a fer i que en el segon té moltes opcions d'acabar traient pit.

PSIB i MÉS coincideixen en bona part del seu discurs, però també coincideixen amb el del president del Govern. Armengol i Bauzá, per exemple, envien un missatge de resposta a Podem. La primera l'envia quan defensa que el PSOE representa el "canvi real i segur". El segon, quan es defineix com una persona "amb vocació de servei, que es dedica temporalment a la política", que vol avançar en la transparència i la regeneració de la vida pública i que governa només pels interessos generals. La primera diu a la ciutadania que, si volen canvi, votin el PSOE i el segon s'esmerça a defensar que no és "casta".

L'oposició també admet que hi ha cert repunt econòmic, com diu Bauzá, però en lloc de posar l'èmfasi en la recuperació, com fa el president, el posen en les desigualtats i en la pobresa creixents malgrat la millora d'indicadors. En matèria d'ocupació, tres quarts del mateix: mentre el president es queda amb la xifra aparent dels 10.000 aturats manco per a l'any vinent, l'oposició ressalta que l'ocupació s'ha precaritzat i que hi ha més explotació laboral.

L'oposició no fa balanç d'un any sinó d'un mandat, el de Bauzá, que situen en el passat. Coincideixen a ressaltar-ne el tarannà "autoritari", la dèria a retallar, el paper a l'hora de generar conflictes com l'educatiu i la incapacitat per millorar el finançament. I coincideixen també a plantejar un discurs alternatiu, una obligació en un any electoral, que inclou la recuperació de drets i serveis socials, per situar l'acord com a objectiu en matèries com l'educativa o per defensar un creixement econòmic més repartit i que no deixi enrere una part cada vegada més important de la població.

Armengol posa èmfasi que el 2015 serà l'any del canvi i llança missatges per reforçar les opcions del seu partit de tornar a governar. Apareix sola, una manera de mostrar-se com a alternativa. Concreta més les seves propostes. No denuncia corrupció, sinó que planteja regeneració. I explota el compromís del nou secretari general del PSOE de millorar el finançament balear. Barceló no diu la paraula canvi, però quan parla deixa entreveure que està pensant a governar. Intenta vincular Bauzá a la corrupció. I apareix envoltat de dos dels diputats del seu grup, Miquel Àngel Mas, que representa l'ala més moderada de la coalició, i David Abril, més a l'estil 'Podem'. Aquest lideratge compartit li permet llançar un eslògan com el de 'Més indústria i millor turisme', en positiu, i criticar que el Govern legisla per als grans hotelers.

Tres discursos, tres maneres de posar l'èmfasi.

stats