L'Assemblea de Docents: "Hem guanyat, hem guanyat a la mentida"

Els docents commemoren amb un debat el primer aniversari de la gran manifestació i miren al futur

"Això va a més i encara no s'ha acabat". És una de les reflexions que s'han sentit en el debat que ha organitzat aquest dilluns l'Assemblea de Docents per commemorar la gran manifestació que tal dia com avui fa un any va aplegar 100.000 persones per una educació pública i contra el TIL.
 
Un moviment de "gent transversal que es reconeix a si mateixa" per defensar l'educació, així ha definit el periodista Andreu Manresa com s'ha vist des de fora la manifestació i el moviment de la marea verda, que ha qualificat d'insòlit a Europa i a Espanya. El periodista d''El País' ha fet aquestes reflexions en el transcurs del debat 'On eres el 29-S?', que s'ha duit a terme en el Club Diario de Mallorca i amb el qual l'Assemblea de Docents ha volgut analitzar les causes i conseqüències de la mobilització social per l'educació.
 
Pel pedagog de la UIB Lluís Ballester hi havia "raons molt potents, pedagògiques, de procediment antidemocràtic i de polítiques contra l'escola pública".
 
"Ha estat un moviment que s'ha construït no 'contra', sinó per defensar l'educació, i ha generat una identitat col·lectiva", ha dit.
 
Per la seva banda, Bartomeu Noguera, de la plataforma Crida, ha volgut destacar la implicació de les famílies com un element clau per l'èxit de la mobilització, "ja que no ha estat només una cosa de meses i professors".
 
Jaume Perelló, subdirector de l'ARA Balears, ha recordat que molts dels avenços aconseguits a les Illes s'han fet gràcies a la tasca i mobilització de la societat civil, i ha citat exemples com el Parc Nacional de Cabrera o altres parcs naturals. Perelló ha destacat que ara cal aprofitar la legitimitat de les 100.000 camisetes verdes per traçar un full de ruta que suposi un pacte per l'educació que, necessàriament, hagi de tenir en compte el futur govern.
 
Iñaki Aicart, portaveu de l'Assemblea de Docents, ha subratllat la tasca inclusiva realitzada per tota la comunitat educativa. Gràcies a la valentia i al compromís de gent que va voler fer vaga i de totes les entitats i ciutadans, ha dit, "hem guanyat, hem guanyat a la mentida".
 

Tots els ponents han coicidit que la derrota del TIL no suposa el final de la lluita per l'educació i que encara queden molts reptes pendents, com desfer les retallades, millorar les ràtios i atendre els alumnes amb més necessitats.