CAS NOOS

A Palma ja no li agrada que la infanta dugui el seu nom

Cort traslladarà a la Casa Reial el "sentiment majoritari dels ciutadans" perquè "reflexioni" sobre la retirada del títol de ducs de Palma a Cristina i Iñaki Urdangarin

Allò que abans era un honor ara és, com a mínim, una incomoditat. A la ciutat de Palma ja no li agrada que la infanta Cristina dugui el seu nom, el títol de duquessa de Palma que comparteix des de fa desset anys amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, ara que la conclusió de la instrucció del cas Nóos l'aboca a la banqueta dels acusats, situació que ja té assegurada ell. El debat, l'ha tornat a encetar el grup de MÉS presentant una proposta —registrada aquest dimarts— perquè l'Ajuntament de Palma insti la Casa Reial a retirar a la parella el títol de ducs de Palma. El canvi d'opinió ha vingut per part del govern municipal del PP a Cort, que aquesta vegada sí sembla disposat a traslladar a la Casa Reial el "sentiment majoritari dels ciutadans" perquè "reflexioni" sobre aquesta mesura, perquè "seria bo per a la ciutat i per a la monarquia".

L'Ajuntament de Palma ja va aprovar l'any passat retirar el nom dels ducs de Palma a la via de la Rambla. Va ser després que es publicàs un document en què Urdangarin feia un joc de paraules obscè amb el nom de la ciutat. Ara bé, en aquella ocasió, i en d'altres des de fa tres anys, el govern encapçalat per Mateu Isern havia rebutjat les propostes de MÉS perquè s'instàs la Casa Reial a retirar-los el títol de ducs de Palma. Ara, amb la instrucció avançada i la infanta Cristina a prop de ser jutjada, amb la pressió d'altres partits que recullen el malestar de la ciutadania, el PP de Cort s'ha mostrat obert a traslladar la qüestió a la Zarzuela perquè "ens dol veure mesclat el nom de la ciutat amb un cas de corrupció, obrint cada dia els telediaris".

Amb tot, el portaveu de l'equip de govern, Julio Martínez, ha remarcat que l'Ajuntament ha de ser "molt respectuós" amb una decisió que correspon a la Casa Reial i que per això s'estudiarà la "fórmula" per traslladar una "sensibilitat encapçalada pel batle, que és permeable a un sentiment entre la ciutadania". El portaveu també ha insistit que cal esperar a veure quina serà la "situació processal" definitiva de la infanta en aquest cas, encara que ha considerat que ara pot ser el moment de plantejar la "reflexió" sobre la retirada del ducat de Palma, "havent vist el missatge del rei Felip VI per obrir una nova etapa dins la institució".

Martínez ha intentat deslligar el pronunciament de l'equip de govern de la proposta anunciada pel grup de MÉS perquè sigui votada en el proper ple de Cort del mes de gener, perquè ha dit que encara no hi ha cap decisió presa i que en qualsevol cas l'equip de govern del PP feia temps que valorava com afrontar aquesta qüestió.

"Era i és un insult", diu MÉS

El portaveu de MÉS a Cort, Antoni Verger, ha registrat aquest dimarts la proposta a l'Ajuntament perquè el ple de Cort insti la Casa Reial a "derogar el Reial Decret 1502/1997, de 26 de setembre, pel qual es concedeix la facultat d'usar el títol de duquessa de Palma a la infanta Cristina". Els ecosobiranistes argumenten que "era i és un insult als ciutadans haver de suportar dia rere dia el fet de veure associat el nom de la nostra ciutat a un cas de corrupció a causa de l'atribució del ducat a Iñaki Urdangarin i Cristina de Borbó".

La proposta de MÉS es considera fonamentada en el fet que "la ciutadania està indignada amb la corrupció del matrimoni Urdangarin-Borbó i no pot suportar per més temps que ostentin un ducat amb el nom de la nostra ciutat". Així, el grup manifesta que "l'Ajuntament de Palma no pot quedar al marge d'aquest sentiment absolutament generalitzat" i que, si "hem vist aquests dies com el rei Felip ha manifestat públicament i solemnement el seu compromís en la lluita contra la corrupció", "aquest compromís verbal també s'hauria de traduir als fets per tenir una mínima credibilitat".

Renúncia als drets dinàstics

Per la seva banda, des del grup municipal socialista ja s'ha anunciat el suport a la proposta que farà el grup de MÉS per instar la Casa Reial a retirar el títol als ducs de Palma. Després de rebutjar-ho en una primera ocasió, el PSOE de Palma ja es va mostrar partidari de fer-ho en la darrera proposta presentada pels ecosobiranistes. El portaveu socialista en funcions, José Hila, ha avançat que també presentaran una proposta addicional per instar que Cristina renunciï als drets dinàstics, en la línia que han marcat sobre aquesta qüestió tant Pedro Sánchez en l'àmbit estatal com Francina Armengol a Balears.

Aquest mateix dimarts la secretària general del PSIB ha reiterat que la infanta Cristina "ja hauria" d'haver renunciat als  drets dinàstics i "als privilegis". Armengol ha assenyalat que la germana del rei hauria d'haver adoptat aquesta decisió pel bé de la "regeneració democràtica" i pel bé de la Casa Reial i de la imatge que ha d'oferir. "La situació judicial de la infanta Cristina i del seu marit és la que és , de manera que les decisions ja s'haurien d'haver pres fa temps", ha remarca t.

En la mateixa línia s'ha manifestat el coordinador de MÉS, Biel Barceló, que ha assenyalat que la infanta imputada en el cas Nóos "hauria de renunciar als drets dinàstics per una qüestió ètica i estètica", però hi ha afegit que "l'important és treballar per un altre model d'Estat perquè la monarquia està obsoleta".

El + vist

El + comentat