IMPOST TURÍSTIC

El Govern fa comptes cobrar l'ecotaxa al maig

Preveu aprovar-la l'abril per començar a aplicar l'impost coincidint amb l'inici de la temporada alta

El Govern fa comptes començar a aplicar l'impost de turisme sostenible, la nova versió de l'ecotaxa, a partir del proper mes de maig. Amb la previsió que fa l'Executiu, el Parlament aprovaria el nou tribut a l'abril i es podria recaptar ja al mes següent perquè el reglament de la llei s'elaboraria de forma paral·lela i ja estaria enllestit. En un primer moment, no afectaria tots els allotjaments turístics, perquè la regulació dels pisos vacacionals, que també l'acabaran cobrant, arribarà més tard.

La intenció de l'Executiu és obrir converses amb tots els sectors implicats de forma immediata per tal que d'aquí a un mes es pugui aprovar el projecte de llei del nou tribut en Consell de Govern i, immediatament, s'iniciï la tramitació parlamentària. Com que es preveu un embós al Parlament a finals d'any provocat per la tramitació dels pressuposts autonòmics, es planteja la possibilitat que es pugui establir un període extraordinari durant el gener per accelerar la tramitació. I es calcula que a l'abril es podria aprovar la llei de l'impost turístic de forma definitiva.

Tot i que les previsions poden variar en funció de la tramitació parlamentària, l'aprovació del tribut a l'abril permetria que es començàs a recaptar a partir del mes de maig i, per tant, s'iniciaria l'aplicació coincidint amb l'obertura de la temporada alta turística. En aquest primer exercici, el Govern calcula que es podria recaptar un mínim de 50 milions d'euros i, de fet, aquesta és la quantia d'ingressos per aquest concepte que figurarà en els pressuposts autonòmics del 2016. En els exercicis sencers la recaptació podria arribar als 80 milions d'euros.

Les intencions del Govern d'aplicar l'impost coincidint amb la temporada alta no agradaran als hotelers, que ja han advertit que han venut paquets turístics per a la propera campanya que no incorporen el gravamen. L'impost, que distingirà entre temporada alta i baixa (costarà la meitat), oscil·larà entre un mínim de 25 cèntims (albergs, refugis, hostals o pensions, en temporada baixa) i un màxim de 2 euros (hotels de 5 estrelles o apartaments turístics de 4 claus en temporada alta). En hotels de 4 estrelles i 3 estrelles superior es cobrarà 1,5 euros en temporada alta i 75 cèntims en temporada baixa, i en hotels de 3 estrelles i inferiors es cobrarà 1 euro en temporada alta i 50 cèntims en temporada baixa. El tribut també es cobrarà als creuers i els infants menors de 14 anys quedaran exempts de pagar-lo.

Més continguts de

El + vist

El + comentat