Publicitat
Publicitat

EDITORIAL

La justícia guanya credibilitat

El sobreesforç que se li ha exigit perquè la infanta fos tractada com la resta de ciutadans demostra que encara queda molt per fer

La interlocutòria dictada aquest dilluns pel jutge José Castro, amb la qual posa punt final a la instrucció de cas Nóos i obre el judici oral, suposa un fet històric. Per primera vegada un membre de la família del rei, la seva germana Cristina de Borbó, seurà a la banqueta dels acusats. És molt fàcil dir ara que la justícia és igual per a tothom, però el jutge Castro sap com ningú que això no és així. El sobreesforç que se li ha exigit perquè la infanta fos tractada com la resta de ciutadans demostra que encara queda molt per fer per aconseguir aquesta igualtat que es pregona. El paper del fiscal, que ha semblat en algun moment l'advocat defensor, encara fa més rellevant el de Castro. Amb l'actuació d'aquest jutge, la justícia guanya credibilitat.

Ara bé, el focus que s'ha posat sobre el processament de la infanta no pot tapar el que s'amaga al darrere, el cas de suposada corrupció que ha instruït el jutge Castro. El cas Nóos és un presumpte saqueig de les arques autonòmiques de Balears perpetrat per l'home de la infanta, Iñaki Urdangarin, aprofitant-se del fet de ser el gendre del rei i amb l'aquiescència de l'anterior president del Govern balear, Jaume Matas (PP). El cas rebel·la una trama que retrata una manera de fer, en què allò que preval són les aparences i l'enriquiment personal en lloc del servei públic als ciutadans, una manera d'actuar que va caracteritzar els anys de bonança econòmica i que ha de ser desterrada de la vida política per sempre.

El judici oral que ara s'obrirà no només hauria de servir perquè la justícia recuperàs crèdit entre la ciutadania, sinó també perquè fets que marcaren la vida política en el passat no es tornin a repetir.

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT