Publicitat
Publicitat

EDITORIAL

L'abús del decret llei

Malgrat que aquesta figura està reservada per a casos excepcionals perquè esquiva controls i limita el debat, Bauzá l'ha emprat en 27 ocasions

El Govern de José Ramón Bauzá ha protagonitzat un veritable abús de la figura del decret llei i en els tres anys i mig de mandat ha utilitzat en 27 ocasions aquest mecanisme, que li permet legislar sense passar pel Parlament, el qual només ha de validar la norma en un únic debat en els 30 dies següents i sense possibilitat d'esmenar el text. Aquesta fórmula, reservada per a casos d'extraordinària i urgent necessitat, treu al Parlament l'exclusiva en la potestat legislativa i permet al Govern aprovar normes amb rang de llei. Els decrets llei, permesos amb l'aprovació de la reforma de l'Estatut de 2007, estan prevists inicialment perquè el Govern pugui fer legislacions urgents, però a la pràctica s'han convertit en un mecanisme per esquivar el control del Parlament.

Aquest dimarts el ple del Parlament n'ha de validar dos, els primers d'enguany. El primer és per modificar la Llei d'ordenació farmacèutica, que està vigent des de l'any 1998, i el segon és per desenvolupar la coneguda com a llei Montoro, una llei estatal aprovada fa un any. En cap dels dos casos està justificada la urgència o l'extraordinària necessitat que requereix un decret llei, perquè el Govern ha tingut temps suficient per aprovar el mateix contingut amb dues lleis. Malgrat això, el Govern ha optat una altra vegada per aquesta fórmula.

L'abús del Govern no es pot justificar per una precarietat de suports parlamentaris, que sí que podia al·legar, per exemple, el Pacte en la seva darrera fase, perquè l'Executiu de Bauzá és el que té la majoria absoluta més àmplia que s'ha vist mai, amb 34 dels 59 diputats. Aquest fet evidencia que darrere l'abús del decret llei hi ha en realitat un menyspreu al Parlament, el mateix menyspreu que destil·len algunes declaracions de consellers d'aquest govern que deixen entreveure que acudir a la cambra autonòmica és perdre el temps. El decret llei esquiva controls i limita el debat parlamentari, i aquests aspectes no poden ser vists com una pèrdua de temps, sinó com una possibilitat per millorar la legislació. Abusar d'aquesta figura és intensificar un dèficit democràtic més.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT