EDITORIAL

Els fars, patrimoni de tots

Aquests edificis emblemàtics s'han de conservar, però les fórmules per finançar-ho no han de limitar-ne l'ús a uns pocs

La conversió d'edificis emblemàtics com els fars que hi ha a la nostra costa en hotels sembla que no es concretarà. El posicionament adoptat ara per l'Autoritat Portuària, que apunta a la necessitat de consens institucional perquè sigui possible, i el canvi de majories en els municipis afectats, amb nous governs locals que no aposten per aquesta conversió, faran que finalment el projecte no passi d'aquí.

Val a dir que en casos com el de Portocolom, a Felanitx, havien provocat una considerable mobilització social en contra. És lògica la reacció d'una part de la població, perquè no és la primera vegada que es tanca la porta a un ús públic del patrimoni i s'opta per la seva explotació comercial amb l'excusa que els beneficis es destinaran a la recuperació d'aquest patrimoni del qual només podran gaudir uns pocs.

El patrimoni s'ha de conservar i s'ha de permetre que pugui ser gaudit per tots aquells que ho vulguin, regulant-hi l'accés, limitant-lo a un aforament, o com calgui. Les fórmules per finançar aquesta conservació poden ser moltes (una esponsorització, per exemple), però mai no haurien d'acabar suposant un ús privatiu d'allò que és de tots.

El + vist

El + comentat