EDUCACIÓ

Aules massificades: Conselleria i sindicats hi volen posar fi

Han creat un grup de treball per estudiar, centre per centre, el problema de les ràtios a les aules

Les ràtios augmenten a les aules / ARXIU

La Conselleria d’Educaió i els sindicats varen constituir ahir la creació d’un grup de treball que es reunirà de manera regular per analitzar, centre per centre, la situació de les ràtios als centres educatius públics de les Illes. Tres representants de les administracions i un de cada sindicat formaran part d’aquest grup de treball que es constituirà dia 19 de febrer.

El problema de les aules saturades és una de les reclamacions constants de l’Assemblea de Docents i dels sindicats a les administracions. Sobretot, el problema radica a Infantil i Primària, tot i que s’estén a tots els àmbits. La LOMQUE del 2010 marca que només hi pot haver 25 alumnes per aula a Infantil i Primària, 30 a ESO i 35 a Batxillerat. Un real decret de mesures urgents i el decret llei autonòmic del 2012 van permetre un augment de les ràtios de fins a un 20%. Una resolució feta per l’exconsaller Guillem Estarellas va afavorir que aquestes dades fossin vigents fins a finals de curs. Ara, l’actual Conselleria no l’ha derogat i el pla de xoc proposat pels sindicats no va ser acceptat.

Infografia: Com ha evolucionat el problema de les ràtios? 

L’espai de les aules també entra en conflicte. Segons el Reial decret de 2010, a les classes hi ha d’haver 2 metres quadrats per cada alumne d’educació Infantil, mentre que per a la resta de nivells aquesta xifra baixa fins a 1,5 metres quadrats per alumne. El director general de Planificació i Centres, Antoni Morante, va explicar que s’ha enviat professorat de suport als centres amb ràtios més elevades i s’ha començat a demanar als centres quina disponibilitat d’espai tenen per si hi ha necessitats de fer desdoblaments d’unitats.

Els sindicats veuen amb bons ulls la nova postura de la Conselleria, però volen ser cautelosos a l’hora de ser optimistes. La portaveu del sindicat UOB Ensenyament, Antònia Font, ha confirmat a l’ARA Balears que “el Govern almenys té voluntat de xerrar-ne. És el primer grup de treball. Tot i així, el problema de les ràtios és molt gros”. En aquest sentit, Font recalca que si tampoc es dóna més espai i les ràtios no baixen “el problema persisteix”.

Desànim en els docents

"Sents frustració i impotència"

Conselleria i sindicats formaran comissions a Mallorca, Menorca i Eivissa per posar solució als problemes. Una problemàtica que no només pateixen els alumnes, ja que pot conduir al fracàs escolar, segons apunta l’Assemblea de Docents, sinó que també ho pateixen els mestres. “Sents frustració i impotència”, explica la professora del CEIP Guillem Ballester i Cerdó de Muro, Catalina Noceras, que té a càrrec nins i nines de 5 anys. La mestra explica que no donen a bastament, ja que s’han de compartir una mestra de suport per les diferents aules. Això provoca que no sempre els alumnes que més ho necessiten puguin rebre una atenció especial i, en definitiva, els condueix a patir encara més dificultats.

Des de CCOO apunten que el principal repte a assolir, ara per ara, és el d’incrementar el personal als centres, que hi hagi més aules, que es pugui desdoblar i, si no hi ha espai, que s’obrin nous centres per evitar la saturació d’alumnes a les aules. A més, consideren que hauria de disminuir fins a 20 el nombre d’alumnes a les aules d’Infantil. La Conselleria coneix el problema i sap que el 61% de les aules d’aquest nivell estan massificades. “Des que xerres del tema fins que hi poses solució, pot passar molt de temps. Hem de ser cautelosos”, conclou Font.

El + vist

El + comentat