CONFLICTE EDUCATIU
Part Forana 24/04/2015

40 professors de l'IES Binissalem demanen el cessament de la directora imposada

L'AMIPA del centre ha intentat una solució negociada que no ha fructificat

Mercè Pinya
3 min
La situació a l'IES Binissalem és molt complicada, hores d'ara.

PalmaLa situació a l'IES Binissalem s'ha convertit en insostenible i “molt complicada”. Ho recull una carta que ja té el suport d'una quarantena de professors, dels 61 que té el claustre, i que demana a la directora, Icíar Pérez, que renunciï al càrrec “des d'un exercici necessari i urgent de responsabilitat”. Pérez fou una de les directores imposades per la Conselleria d'Educació a principi d'aquest curs 2014-15, i la relació amb el claustre de professors ha estat tensa des d'aleshores.

“D'ençà que ha començat aquest curs, la seva actuació com a directora ha mostrat que no té els coneixements administratius, legals, de gestió de recursos humans i organitzatius que requereix l'exercici de la funció directiva; una ineptitud alarmant per la coordinació del professorat i dels òrgans col·legiats; un discurs arbitrari, enganyós i fals en el tracte amb el personal docent del centre”, diu el document.

Tot això s'ha traduït, segons denuncien els professors, que, per exemple, a aquestes altures de curs els horaris encara no s'han aprovat oficialment, fet que ha causat problemes amb la cobertura de professors de suport i ha deixat sense atenció part de l'alumnat. No és l'únic exemple de la situació caòtica que es viu en aquest institut, ja que la Programació General Anual, “a partir de la qual s'han de prendre les decisions de qualificar l'alumnat enj la convocatòria ordinària de juny, no està validada quant als aspectes pedagògics i curriculars”, apunta la carta. Recentment els docents també han posat en coneixement d'Inspecció Educativa una possible vulneració de la Llei de protecció de dades de l'alumnat de 2n d'ESO.

Cal recordar que una queixa de les famílies el primer trimestre ja propicià que s'hagués de canviar el professor d'Ètica, ja que era el mateix que impartia l'assignatura de Religió, la qual cosa suposa una irregularitat. D'altra banda, durant aquest curs no s'han fet moltes de les activitats extracurriculars o extraescolars habituals, com ara la diada de Sant Jordi d'aquest dijous mateix o la celebració de Sant Antoni.

L'AMIPA ha intentat mitjançar

El caos organitzatiu, sumat a la situació d'enfrontament constant que es viu al centre, ha fet que les posicions de la majoria del claustre i de l'equip directiu siguin cada dia més allunyades. L'AMIPA de l'IES Binissalem considera que s'ha de trobar una sortida negociada a aquest carreró sense sortida. Així, s'ha intentat un procés de mediació que no ha fructificat, com ho demostra la carta dels professors, que diu clarament que “no s'escau cap procés de mediació ni de negociació” atès que consideren que “la responsabilitat d'haver nomenat una persona sense les aptituds ni els coneixements necessaris pel càrrec és de l'Administració Educativa”, per la qual cosa “la situació només es pot superar amb la seva intervenció, tornant a la situació de juny de 2014”.

Això significa que insten la Conselleria d'Educació a iniciar un procés de consulta perquè es formi un equip directiu provisional “que gestioni correctament el final de curs actual i planifiqui amb garanties el vinent”. Un fet que, asseguren, només serà possible si l'actual directora dimiteix.

“Molts alumnes se n'aniran del centre”

Fonts de l'AMIPA asseguren que els més perjudicats per aquesta situació són els alumnes i que “molts se n'aniran del centre” a final de curs. De fet, algunes famílies de l'IES Binissalem ja estan mirant altres instituts per escolaritzar-hi els seus fills el curs que ve. “Cada dia estàs jugant amb l'educació dels al·lots”, apunten.

La carta, de moment, no s'ha elevat al Consell Escolar del centre, que dugué a terme aquest dimecres una sessió.

stats