INCENDI A EIVISSA

El GEN demana la dimissió de Biel Company

El PSOE-Pacte d’Eivissa reclama un helicòpter per a les Pitiüses abans de la temporada d’incendis

El GEN-GOB va demanar ahir la dimissió del conseller Biel Company i dels seus directors generals i que siguin substituïts per “persones més qualificades”, perquè consideren que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori “no està al servei de la naturalesa, sinó que és un agent actiu de la seua destrucció”.

Sense arribar a demanar la dimissió del conseller, el portaveu de PSOE-Pacte, Xico Tarrés, també criticà ahir que Eivissa no disposi d’efectius aeris antiincendis propis fins al mes de maig. El portaveu progressista recordà que “després dels catastròfics incendis que vam patir durant la legislatura anterior, es va posar sobre la taula que a Eivissa tinguéssim a la nostra disposició un helicòpter per actuar tan ràpidament com sigui possible”.

“A l’hivern, el risc d’incendi és molt menor, però no podem deixar l’illa sense cap possibilitat de reacció immediata”, digué Tarrés, que considera que tant Eivissa com Formentera haurien de tenir un helicòpter abans de la temporada d’incendis. L’expresident del Consell també ha reclamat polítiques per mantenir els boscos ben gestionats.

El GEN-GOB ha fet una valoració molt crítica de la política de la Conselleria de Company en matèria de prevenció d’incendis i assegurà ahir que “si no hagués estat per les condicions atmosfèriques favorables, l’incendi dels Cubells hauria pogut tenir proporcions monstruoses”.

Els ecologistes admeten que la temporada de prevenció d’incendis comença l’1 de maig, però recorden que en els anys manifestament secs, en què el risc de foc és molt patent, aquesta data pot avançar-se: “És el cas del present any, en què ja s’han produït diversos conats d’incendi forestal, sense que la Conselleria del senyor Company sembli haver-se’n assabentat”.

Segons el GEN, és “totalment incomprensible que en aquestes condicions de sequera Eivissa no disposi ni d’un sol avió preparat a l’aeroport per actuar de manera immediata”. També consideren “increïble” que cap hidroavió Canadair ni de cap altre tipus “pogués arribar a Eivissa en les primeres hores de l’incendi”. Els ecologistes denuncien que “els efectius humans que arrisquen la vida lluitant contra el foc ho fan sense els més elementals mitjans”, i que el Consell d’Eivissa “tolera aquesta situació amb una actitud de passiva resignació”.

Crítiques dels veïns

La tardança en l’arribada dels mitjans aeris per sufocar les primeres flames de l’incendi també ha estat molt criticada pels veïns de la zona, que denuncien que el primer helicòpter no va arribar fins a les cinc de la tarda de dissabte, dues hores més tard que s’avisés del foc. Ni Eivissa ni Formentera no disposen de mitjans aeris propis fins que no comença la campanya de prevenció d’incendis forestals, que enguany s’inicia el proper dia 1 de maig, moment en el qual arribaran a Eivissa un helicòpter i un hidroavió.

El + vist

El + comentat