CRISI POLÍTICA A L'AJUNTAMENT
Part Forana 23/05/2013

La batlessa d'Eivissa demana la baixa mèdica i posposa dimitir

Sánchez-Jáuregui guanya una setmana fins al ple ordinari de dia 30

David Ventura
3 min
La batlessa d'Eivissa demana la baixa mèdica i posposa dimitir

EivissaEl serial de la dimissió de l'alcaldessa d'Eivissa, Marienna Sánchez-Jáuregui, va camí d'eternitzar-se. Després que dilluns anuncià la seva voluntat "irrevocable" de dimitir i que ho faria després d'un ple municipal extraordinari aquesta setmana, el cas ha tornat a fer un gir inesperat.

L'encara batlessa va entregar ahir al secretari de l'Ajuntament una baixa mèdica de cinc dies per un procés gastrointestinal. Una baixa que li permet guanyar una setmana de temps i posposar la seva dimissió fins al ple ordinari que es durà a terme el proper 30 de maig.

Aquest anunci agafà ahir per sorpresa el seu equip de govern, amb qui fa dies que ja no es parla. Així, el primer tinent d'alcalde, Joan Daura, que ara assumeix el càrrec d'alcalde en funcions, assegura que s'assabentà de la notícia per una cridada telefònica del secretari: "No sabia res de res", va admetre Daura. Tampoc no sabia res de la salut de l'alcaldessa la segona tinent de batle, Lina Sansano: "Ni idea. L'equip de govern no sap res d'aquest tema", confirmà ahir.

Els motius d'aquesta maniobra de Sánchez-Jáuregui tenen moltes interpretacions. Segons el principal partit de l'oposició municipal, PSOE-Pacte, l'objectiu de l'alcaldessa és mantenir-se en el càrrec fins al proper dia 11 de juny, quan es complirien els dos anys des que va assumir l'alcaldia, fet que, com a funcionària, li permetria consolidar el complement de destinació que la llei estableix per a un equivalent de director general i passaria a cobrar 13.814,76 euros anuals. Un estratagema que els socialistes qualifiquen de "menyspreable i detestable", va manifestar el secretari general dels socialistes eivissencs, Vicent Torres. Al marge de desitjar una ràpida recuperació a Sánchez-Jáuregui dels seus problemes estomacals, també hi ha unanimitat entre els socialistes a deplorar que s'eternitzi una situació d'inestabilitat i de buit de poder.

Veus de l'interior del Partit Popular sostenen que la principal preocupació de Sánchez-Jáuregui és la investigació de la Fiscalia, i l'objectiu de guanyar temps seria recopilar documentació per presentar-se al ple ordinari del 30 de maig amb proves per defensar la seva actuació i, així, netejar el seu nom públic.

Guerra oberta dins el PP

El viacrucis de Sánchez-Jáuregui va iniciar-se fa dos mesos, quan Diario de Ibiza va publicar que l'Ajuntament d'Eivissa havia pagat 140.000 euros al setmanari gratuït Prensa Pitiusa a canvi d'una publicitat institucional inexistent.

Posteriorment, el grup municipal PSOE-Pacte va presentar unes factures del primer semestre de l'any 2012 en què s'abonaven 6.392,06 euros mensuals al mateix setmanari sense que es publicàs cap anunci institucional ni es pogués constatar cap mena de contrapartida.

Durant aquests dos mesos, el grup municipal popular ha implosionat. L'alcaldessa ha culpabilitzat el seu primer tinent d'alcalde, Joan Daura, d'haver-li ocultat informació; després atacà la interventora per haver-li amagat les irregularitats de les factures.

La segona tinent d'alcalde, Lina Sansano, va assegurar durant un ple que l'havien "enganyat i estafat", i Daura assegurà que els pagaments irregulars eren una iniciativa exclusiva de l'alcaldessa.

El cisma va arribar al clímax divendres passat, quan els cinc regidors del PP que formen part de la Comissió Informativa que s'ha constituït per investigar el cas varen demanar la dimissió de la seva pròpia cap de files i van assenyalar-la com a principal culpable dels pagaments irregulars.

Abandonada pel seu partit i pels seus propis regidors, amb qui ja no es dirigeix la paraula, el sentit comú deia que Sánchez-Jáuregui dimitiria immediatament. No obstant això, continua guanyant temps. De moment està de baixa fins dilluns que ve, dia 27de maig, i no dimitirà fins al ple del 30. Tampoc no es descarten sorpreses de darrera hora.

stats