Bauzá enfonsa el sòl electoral del PP balear

Dilapida gairebé 4 de cada 10 vots obtinguts fa quatre anys i treu el pitjor percentatge de suports de la història en unes autonòmiques

José Ramón Bauzá ha enfonsat el sòl electoral del PP balear. El candidat popular, després de quatre anys al capdavant del Govern, ha dilapidat gairebé 4 de cada 10 vots que va obtenir el 2011, quan es presentà per primera vegada, i ha tret el pitjor percentatge de suports de la història (28,51%) en unes autonòmiques del fins ara partit hegemònic a les Illes. Si fa quatre anys s'apuntà la major representació del PP en el Parlament, amb 35 diputats, ara n'ha perdut 15 i queda amb 20, i s'apunta també el pitjor registre. Els populars mai havien tingut tan pocs escons a la Cambra autonòmica.

El PP de Bauzá empitjora gairebé 18 punts els resultats de 2011, però també més de sis els seus pitjors fins ara, el 35,21% que sota la marca d'Aliança Popular obtingué en els primers comicis de l'any 1983. Cañellas incrementà en les següents convocatòries els suports de fins al 37,22%, i el 1991, fent coalició amb UM, assolí fins al 47,82%. Des de llavors, amb Cañellas i després amb Matas, el PP balear s'havia situat sempre en un suport entre el 44 i el 46% dels vots. Fa quatre anys Bauzá mantingué el sòl electoral dels populars en un 46,36%, que li donà un rèdit excepcional en diputats, però després de la seva gestió ha enfonsat aquest sòl electoral per sota del 30%.

Amb una participació pràcticament calcada, el president del Govern ha perdut prop de 75.000 vots. Una sagnia a totes les Illes, però de manera especial a Mallorca, on al PP se li'n van més de 60.000 i prop de 19 punts. Una desfeta que ha fet que l'esquerra, entre el PSIB, MÉS, Podem i Gent per Formentera, assoleixi per primera vegada la majoria en el Parlament amb 34 escons, sense necessitar cap altre suport frontissa per articular una majoria al PP balear. Aquestes forces han obtingut entre elles el 47,92% del vots, gairebé 20 punts més que els populars. Fins ara, sense Podem, les forces d'esquerra just representaven el 33,5% dels sufragis.

Balears, quart pitjor resultat del PP arreu de l'Estat

Els resultats de Bauzá, amb la pèrdua de 18 punts, són els quarts pitjors que el PP ha obtingut en les onze eleccions autonòmiques duites a terme el 24-M. La desfeta només és més gran en altres grans feus dels populars com el País Valencià (-22,4%), Múrcia (-21,4%) i, per poc, Madrid (-18,78%). En altres comunitats com Castella-la Manxa, Castella i Lleó i la Rioja, on el PP governava fins ara també amb majoria absoluta, el descens del PP és molt menys accentuat.