MALLORCA

4.138 electors del PP castiguen Bauzá i no el voten al Parlament

A Marratxí, municipi del candidat, la diferència de vots del PP a la llista autonòmica respecte de la municipal és del 25%

Era una de les possibilitats més temudes pel PP i s'ha acabat traduint en realitat. El PP de Bauzá no ha arrelat a la Part Forana i aquest rebuig s'ha pogut veure de manera evident en la diferència de vots que ha rebut el Partit Popular en les llistes municipals respecte de l'autonòmica. 4.138 vots de diferència és el que ha tingut el PP en les llistes als ajuntaments respecte del que ha aconseguit reunir José Ramón Bauzá.

La caiguda es deixa notar ostentosament als bastions històrics del PP, els grans municipis de Mallorca on els populars governaven còmodament des de fa anys. Marratxí, Calvià, Llucmajor, sa Pobla, Campos, Felanitx... han volgut castigar la política agressiva de Bauzá i constaten que la prepotència del president del Govern sortint ha estat una falta d'empatia real que ha estat contestada.

Un dels casos més significatius és el del municipi del mateix candidat a la reelecció, Marratxí. El daltabaix històric que han patit també els conservadors en aquest municipi, on perden la majoria i l'esquerra podrà formar govern si arriba a un acord, tampoc no salva qui fou batle del municipi del càstig. Si Tomeu Oliver ha aconseguit 5.674 vots, Bauzá n'ha tingut només 4.259. Són 1.415 sufragis de diferència, quasi el 25%.

A sa Pobla la candidata municipal Margalida Serra ha obtingut 2.138 vots, enfront dels 1.759 que ha sumat la llista de Bauzá. Així, la llista popular a l'Ajuntament ha estat la primera, emperò en la del Parlament la resta de suports l'ha relegat a la segona posició, per darrere El Pi del pobler Jaume Font.

Més vots encara ha perdut Bauzá a Campos respecte del candidat municipal, Sebastià Sagreras, que ha aconseguit la majoria absoluta i podrà governar, aquesta vegada, sense necessitat de cap pacte. La línia regionalista de Peixet ha sumat 673 votants més que la llista de Bauzá.

La caiguda dels populars ha estat històrica a Felanitx, on el PP governava amb comoditat des de fa 12 anys. Biel Tauler ja ha apuntat aquest diumenge a l'ARA Balears després de conèixer els resultats dels comicis que “potser ens ha passat factura alguna cosa no relacionada amb la gestió municipal”. “És molt significatiu que el càstig hagi estat a la majoria de pobles per igual, no només al nostre”, ha dit, apuntant a la responsabilitat de la gestió de José Ramón Bauzá, que no ha arrossegat votants i, fins i tot, se l'ha castigat durament. 421 són els vots de diferència que hi ha entre la candidatura municipal i l'autonòmica, un 15,21%.

També a Llucmajor, un altre dels bastions del PP que ha perdut, on ha passat de 12 a 8, els votants populars han volgut deixar ben clar que no van de Bauzá. 196 dels electors que han donat suport a Joan C. Jaume, per contra, han decidit no posar la papereta per als populars al Parlament, xifra que representa quasi un 5%.

A Palma el càstig és mínim

Emperò aquesta tendència no es dóna a tots els llocs i el fet que a Palma el vot de càstig no es noti confirma que la Part Forana –ni els seus– no vol Bauzá. Només 43 vots marquen la diferència entre la llista de Margalida Durán de la del Parlament. Les opcions del càstig aquí eren altres: o votar Ciutadans o no votar la candidata popular.

El PP de Manacor també vota per Bauzá

Sorprenent és també la comparativa dels sufragis a les eleccions municipals respecte de les autonòmiques a Manacor, on la llista de Bauzá ha aconseguit 391 vots més que la de Pedro Rosselló, un 13,3%. Així, en aquest municipi, es constata que l'electorat ha castigat un candidat sense gens de carisma i desconegut. Part d'aquests votants haurien votat Cati Riera (El Pi) a l'Ajuntament.

El + vist

El + comentat