PACTES D'ESQUERRES

Podem només entrarà al Govern si MÉS presideix

Jarabo s'ha reunit també amb Armengol i ja han concretat qüestions sobre el programa, la negociació a tres bandes i el calendari

Podem només entrarà al Govern si MÉS és qui el presideix. És la premissa implícita amb la qual han començat les negociacions per la configuració d'un pacte d'esquerres. El candidat de Podem, Alberto Jarabo, s'ha reunit de manera informal amb el de MÉS, Biel Barceló, però després també ho ha fet amb la del PSIB, Francina Armengol. Les trobades inicials han servit per concretar les primeres qüestions sobre el programa a desenvolupar, la negociació a tres bandes i el calendari. No hi ha hagut gaires entrebancs en això i existeix la voluntat per part de tots de no allargar gaire el procés.

Però en el rerefons de tot això es manté la condició de Podem per entrar a formar part del Govern. Més encara quan el líder estatal de la formació, Pablo Iglesias, ha estat qui ha descartat l'entrada de la seva formació en governs presidits pels socialistes. Això no vol dir que Podem no pugui fer un pacte amb MÉS i PSIB si aquests darrers presideixen; allò que vol dir és que Podem es limitaria a donar suport extern al Govern o simplement a facilitar la investidura d'un president progressista. Jarabo ha confirmat després aquesta posició recordant que es tracta d'un plantejament que ja havien avançat en campanya. I també que ells només presidirien governs si eren la força més votada.

Més enllà d'envits i de 'selfies' durant la jornada per marcar territori abans de començar la negociació de bon de veres, el plantejament de Podem condiciona d'entrada els futurs acords i reforça la posició de MÉS, que aspira a les presidències fent bloc amb ells. L'entrada d'aquesta formació a l'Executiu el reforçaria, fermaria molt més els compromisos i responsabilitats dels socis i, almenys d'entrada, evitaria les inestabilitats més previsibles quan el suport és extern o puntual. Però deixaria sense la presidència del Govern la secretària general de la força més votada de l'esquerra, Francina Armengol, una condició difícil d'acceptar per ella, pel PSIB i sobretot per Ferraz.

Perquè els plantejaments que estan fent els partits d'esquerres dibuixen dos possibles pactes de Govern progressistes: la primera opció, que plantegen Podem i MÉS, passaria perquè la presidència quedàs en mans de MÉS i que tant PSIB com Podem formassin part del Govern; la segona opció, que aniria bé al PSIB, deixaria en mans d'aquest partit la presidència i situaria MÉS en el Govern i Podem donant suport extern des de fora o simplement facilitant la investidura.

MÉS i Podem es consideren les forces guanyadores d'aquestes eleccions en contraposició al PSIB, que perd representació però continua sent la força progressista més votada. Les dues formacions juguen a fer bloc, el bloc dels vots que demanen trencament. Juguen també a mostrar la seva sintonia i a intentar dur la iniciativa del procés. Quan Armengol deixa entreveure que MÉS és una força minoritària i que els socialistes donaran prioritat a Podem en les negociacions, MÉS i Podem fan públic que ja han començat a parlar i ho fan mostrant 'feeling' en 'selfies' penjats a Twitter. Armengol i Barceló no es reuniran fins aquest dijous, després d'haver-ho fet ja tots dos amb Jarabo per separat.

El PSIB intenta liderar, fins ara, sense èxit

El PSIB continua sent, però, la força més votada de l'esquerra i, basant-se en aquesta posició, intenten liderar les negociacions i situar cadascú en el seu lloc, sense èxit, de moment. Rebutgen que es plantegi un bloc de Podem i MÉS que es posicioni per sobre d'ells. Com a força més votada de l'esquerra entenen que han de presidir el Govern. Els socialistes, però, assumeixen que la posició hegemònica de l'anterior pacte, on presidiren totes les institucions, no es repetirà ara.

Per això, per facilitar les negociacions, avançaren el primer dia que l'exigència de la presidència del Govern no era una condició prèvia per començar a parlar. No era una renúncia, però per si algú ho va entendre així Armengol ha deixat clar després que aspira a presidir el Govern. La socialista també ha deixat clar que no diria que no a un Govern només amb MÉS i que no inclogués Podem, que quedaria fora donant suport extern ja sigui total o puntual. Fins i tot en campanya va apuntar que li bastaria que Podem es limitàs a permetre la seva investidura com a presidenta.

Les negociacions comencen pel programa, però de portes enfora els partits llancen peticions maximalistes vinculades a les presidències de les institucions i fan moviments per marcar terreny i reforçar la seva posició inicial. La partida just acaba de començar.

El + vist

El + comentat