ENTREVISTA

Noguera: "L'escenari que volia MÉS necessitava una batlia compartida"

El responsable d'Urbanisme i futur batle de Palma anuncia que l'avanç del PGOU deixat per Isern es revisarà profundament i s'aturaran operacions "lligades a l'especulació"

Antoni Noguera Ortega (Palma, 1979) haurà d'esperar dos anys per ser el batle de Palma. Fa mig any no es pensava ser el candidat de MÉS, i abans de les eleccions, tampoc poder aspirar al càrrec. Però després dels grans resultats obtinguts el 24-M, per un moment es va veure ocupant la batlia des del principi. No ha estat així, però ha aconseguit un programa de govern amb el PSIB i Som que és molt a prop del seu, i per això se'l veu molt engrescat i ambiciós. Ara s'encarregarà d'Urbanisme, però ell li ha posat el nom de "model de ciutat".

El nou govern de Cort ja roda des de fa dies. Satisfet?
Ha quedat clar que la màxima prioritat de tots és treure endavant el nostre projecte polític a l'Ajuntament. Ens queda tancar els equips humans perquè tothom ja treballi en aquest sentit i perquè aquest estiu ja es puguin posar en marxa les primeres iniciatives i propostes per al canvi real. 

Si Armengol finalment és presidenta del Govern, us tocava ser el batle els quatre anys. Ho diu gent de MÉS.
Les negociacions han estat autònomes i a Palma han anat molt bé. L'escenari que volia MÉS, el d'aconseguir un govern cohesionat amb les tres forces, necessitava una batlia compartida. Em qued amb això.

L'acord de govern recull moltes de les propostes del vostre programa electoral. Per això heu cedit més?
Més que cedir, crec que hem mantingut un relat coherent en la negociació. Amb el nostre programa teníem un compromís amb els nostres votants i la ciutadania per un projecte polític vertaderament transformador de la ciutat. I això s'ha pogut aplicar per marcar els grans objectius del programa de govern consensuat. Les nostres línies verdes hi són.

Hila diu que no té pla B si Som surt del govern. El teniu?
Jo, com ell, també confii que l'assemblea de Som donarà suport a participar en un gran projecte polític dins un context històric en el qual, per primera vegada en molts anys, tres forces d'esquerres governaran l'Ajuntament de Palma.

No el teniu?
No, perquè no crec que faci falta.

D'aquí a dos anys, en què es notarà que Noguera és el batle?
El govern l'hem plantejat com una cooperativa política i el canvi s'anirà notant en el dia a dia.

Algun canvi haurem de notar quan agafeu la batlia.
Només intentaré ser jo, algú proper que estigui molt present a tots els llocs de la ciutat.

Abans, com a responsable d'Urbanisme, us trobareu un avanç del PGOU que deixa el PP. Què fareu?
Tenim un gran objectiu, que és dibuixar la ciutat del futur. Donarem un impuls al pla general i llevarem coses que no ens agraden gens. Les primeres, les lligades a l'especulació. Desclassificarem l'urbanitzable de Son Puigdorfila.

Però aprofitareu el document fet o començareu tot el procés de bell nou?
Aprofitarem la feina que ja s'ha fet però amb canvis molt profunds.

En lloc d'Urbanisme, l'àrea es diu "model de ciutat".
És precisament per reforçar la idea que el que volem fer aquesta legislatura és dibuixar la ciutat del futur. Des de l'urbanisme, fer una ciutat més habitable, més cívica, amb més eixos cívics i espais per als vianants, amb més protagonisme per al transport públic que connecti tots els pobles i barriades, amb un edifici de Gesa que sigui l'epicentre d'un districte digital i cultural...

I l'ampliació del port del Molinar s'aturarà?
Una de les primeres coses que vaig fer en arribar al meu despatx va ser demanar tots els informes sobre aquesta qüestió. El que puc avançar és que l'Ajuntament farà una declaració contundent en contra de l'ampliació, perquè volem un port petit, al Molinar. Lluitarem contra l'especulació, encara que els projectes els tramitin altres administracions, en aquest cas l'Autoritat Portuària, de la mateixa manera que ho farem amb determinats projectes al moll Vell.

 

 

El + vist

El + comentat