TRIBUNALS

L'Audiència retreu a la família reial que Urdangarin fes 'negocis' a Marivent

Els magistrats consideren que és un lloc inapropiat per a trobades que han acabat investigades per ser presumptament delictives

Marivent no és lloc per fer segons quins tipus d'acords, sobretot si, com s'està demostrant amb la investigació del cas Nóos, estan marcats per l'arbitrarietat i el tracte de favor. Així ho consideren els magistrats de la secció segona de l'Audiència de Palma, que en el seu relat de fets i en la seva valoració jurídica qualifiquen "d'inadequat" el palau mallorquí per "tractar-hi assumptes de negocis en els quals estava interessat el mateix Urdangarin".

De fet, els magistrats consideren inapropiat el modus operandi del marit de Cristina de Borbó i, especialment, la seva utilització de les instal·lacions que fa servir la Casa Reial per trobar-se amb els actuals coimputats en el sumari. Així, l'Audiència diu que el patrocini de l'equip balear de ciclisme es va pactar gràcies a un acord cuinat el setembre de 2003 a Marivent "entre Iñaki Urdangarin, Jaume Matas, Pepote Ballester i una quarta persona, amenitzat per un partit de pàdel", ironitza la sala.

La sala també recull la tesi de l'instructor, José Castro, respecte de l'amistat existent entre l'aleshores director general d'Esports, Pepote Ballester, i Urdangarin, que va resultar clau per aconseguir el suport del Govern balear. En el cas de Matas, igual que fa amb els responsables polítics del País Valencià i de Madrid, assegura que l'adjudicació dels projectes es va fer amb la voluntat "d'agradar" a la família reial i no tant perquè es considerassin més o menys interessants les propostes. De fet, els magistrats no perden de vista que aquesta "ombra" de la família reial va ser el que va fer servir Urdangarin per obtenir importants quantitats de doblers públics "gastats sense control", en opinió de la sala.


Escrits d'acusació

Segons fonts properes al cas, en els propers dies, una vegada que el jutge instructor del cas, José Castro, rebi la interlocutòria de l'Audiència, se'n farà el trasllat a la Fiscalia Anticorrupció i a les acusacions perquè formulin els seus respectius escrits.

El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma ja va donar per tancada la investigació del cas i, per tant, es dóna per segur que procedirà al trasllat en els propers dies. Aquesta peça separada del cas Palma Arena, la que major impacte mediàtic ha generat, perquè implica la família reial i tot, arriba a la recta final i ja només faltarà la realització del judici, que difícilment es podrà fer dins el 2015.

Cal recordar que a excepció del delicte de blanqueig de capital, que la sala no considera provat en el cas de la infanta, en la resta de la vintena d'imputats l'Audiència manté i fins i tot amplia els delictes, de manera que la tasca de José Castro ha quedat validada àmpliament per la secció segona.


El + vist

El + comentat