Balears 03/09/2015

L'Autoritat Fiscal coincideix amb el Govern que la reforma del finançament s'ha de fer "des de zero"

El president de l'AIReF reconeix "una gran infrafinançament" a Balears

Ara Balears / Efe
3 min
Reunió de Cladera amb representants de l'Airef. / CAIB

PalmaLa consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha assegurat que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) "reconeix una gran infrafinançament de les comunitats de l'arc mediterrani: Múrcia, València, Catalunya i Balears".

Cladera ha encapçalat una delegació del Govern que s'ha reunit avui a Madrid amb el president de l'AIReF, José Luis Escrivá, i ha assenyalat que consideren necessari "escometre la realització d'un nou sistema de finançament autonòmic des de zero", ha informat la Conselleria. Aquest ens independent d'anàlisi fiscal ha estudiat la situació financera de Balears, una de les cinc comunitats per les quals va recomanar l'adopció d'una major flexibilitat en l'aplicació del límit de dèficit públic que fixa el Ministeri d'Hisenda a través del Consell de Política Fiscal i Financera.

En un informe del juliol passat, l'AIReF va identificar Balears com una de les comunitats que havia de dotar-se d'un "camí més gradual d'ajust" que el previst per la majoria dels territoris de l'Estat, amb vista a l'objectiu de dèficit zero per al conjunt de les administracions públiques de l'Estat el 2018.

Segons Cladera, "el finançament autonòmic és un dels grans reptes als quals s'enfrontarà el nou govern" que sorgeixi de les eleccions generals i l'AIReF recomana que aquest nou sistema de finançament per a les comunitats "es faci des de zero i deixi de costat qualsevol reforma de l'actual". Per Cladera, el sistema "hauria de tenir en compte la despesa real actual de cada territori en serveis bàsics, com en educació, sanitat o serveis socials, i finançar-ho de manera adequada i al mateix nivell per a cada territori". D'aquesta manera, Cladera creu que "s'evitarien els dèficits estructurals a Balears creats per dotacions de competències insuficients".

Els tècnics de l'AIReF han coincidit amb la previsió realitzada des de la Direcció General de Pressupostos i Finançament del Govern sobre el dèficit públic que acumularà Balears a final d'any, de devers l'1,5% sobre el PIB, xifra que vulnera en vuit desenes els objectius marcats des del Ministeri per a enguany. "L'AIReF també veu que Balears no pot complir amb els objectius de dèficit fixats per Montoro per a enguany i per al proper (0,7% i 0,3% respectivament)", ha dit la consellera.

El president d'AIReF també fa costat a la "confecció d'un Pla d'Equilibri Financer realista, a quatre anys vista per a Balears, que inclogui el període 2015-2018". Permetria a Balears disposar de major marge de maniobra financera el 2016 i plantejar-se "una millora del cicle que permeti fer un major ajust el 2017 i 2018", segons la consellera d'Hisenda.

Cladera ha precisat que cal comptar que les baixes bestretes previstes pel Ministeri d'Hisenda per als pressupostos CAIB 2016, per una baixa estimació de l'IVA que es recaptarà, "s'hauran de corregir necessàriament amb una major devolució en la liquidació de 2018". No obstant això, i mentre s'aborda la confecció d'un nou sistema de finançament autonòmic, Cladera ha insistit que el nou govern central haurà de "flexibilitzar els límits de dèficit per al 2016, per què són d'impossible compliment".

En aquest sentit, Cladera s'ha mostrat "moderadament satisfeta" davant l'anunci realitzat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a la presidenta Francina Armengol de convocar de manera immediata la Comissió Mixta Econòmica Estat-Balears per a temes de finançament. Entre els assumptes a tractar, s'hi han d'incloure el nou REB i la recuperació de les inversions estatutàries per les quals no s'ha subscrit cap conveni i unes altres que han caducat o s'han paralitzat, com el conveni ferroviari o el de carreteres.

stats