Balears 22/07/2013

Els hotelers recorden al ministre Soria el finançament precari de Balears

El president dels hotelers demana a la sessió de treball amb l'equip del ministeri ajudes per a zones madures i que arribin les inversions "que ens pertoquen"

Jaume Perelló
2 min
El ministre espanyol d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria / M. T. D.

PalmaEl ministre espanyol d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha escoltat avui migdia les reivindicacions que, en to educat però contundent, li ha fet arribar el president de la Federació Hotelera de Mallorca en la sessió de treball que ha començat prop de les 14 hores a l'hotel Palas Atenea. Una representació destacada dels empresaris hotelers, entre els quals es trobaven Simón Pedro Barceló, Carme Riu, Margarita Ramis, de Grupotel; Joan Llull, president d'Hipotels, i fins a mig centenar, ha escoltat amb atenció les paraules del seu portaveu, Aurelio Vázquez.

El president dels hotelers ha dit al ministre Soria que cal apostar de manera decidida per la millora de l'oferta i per la seva diversificació. En aquest sentit, ha posat d'exemple les mesures impulsades per l'Executiu de José Ramón Bauzá, en concret la Llei de turisme i el Decret llei de zones madures.

Aurelio Vázquez ha indicat que "sabem que és un moment difícil, però si hi ha doblers per a altres sectors com el naval o el miner, també n'hi ha d'haver per a un sector que és la millor assegurança que té Espanya contra la prima de risc". I és que, en opinió de Vázquez, el sector hoteler "ha evitat el rescat d'Espanya".

La fiscalitat ha estat també un dels eixos del discurs pronunciat pel president dels hotelers: "Ens prometeren que l'IVA tornaria a baixar i estam esperant que compleixin la seva promesa. De moment, però, demanam que s'estudiïn sistemes fiscals especials per a zones madures, com estan fent altres destinacions turístiques", ha afirmat Aurelio Vázquez.

No ha desaprofitat tampoc per fer una reinvindicació respecte del dèficit fiscal. "Hi ha dues errades habituals que es fan des dels governs centrals respecte de Balears i és pensar que fermam els cans amb llangonisses i que tenim paciència infinita", ha assenyalat Vázquez, qui ha rematat el discurs demanant a Soria que transmeti al president Rajoy la necessitat de millorar el finançament d'una comunitat com la balear, que "pateix necessitats. No volem més ni menys del que ens toca", ha sentenciat.

Per la seva banda, Soria no ha respost a cap dels envits del president dels hotelers. S'ha limitat a llegir el discurs que duia preparat, recordant que l'Estat està registrant un 2013 molt bo pel que fa al turisme. Soria ha enumerat mercat a mercat i comunitat a comunitat totes les dades turístiques, sense entrar en valoracions polítiques ni en els temes plantejats per Vázquez.

Soria ha volgut destacar la tasca del govern de Rajoy, "ja que partíem d'un dèficit públic del 9,5% i ara mateix ja l'hem baixat al 6%. Ja ningú no parla de rescat", ha dit. A més, ha anunciat que, tot i la seva duresa, "encara ens esperen més ajustaments".

José Manuel Soria es reunirà avui a primera hora de l'horabaixa amb el president José Ramón Bauzá.

stats