MEMÒRIA DE LA FISCALIA
Balears 05/02/2015

Només una de cada deu denúncies penals s'acaba tramitant a Balears

La gran majoria de les sentències són fruit d'un acord entre la Fiscalia i l'acusat

Q. Torres
3 min
La president del Parlament, Marga Durán, ha rebut al fiscal en cap, Bartomeu Barceló / ISAAC BUJ

PalmaEl fiscal en cap de Balears, Bartomeu Barceló, ha aportat al Parlament una dada que sorprèn: de les 101.971 diligències prèvies incoades en els jutjats d'Instrucció l'any 2013, 87.094 foren sobresegudes el mateix dia de la incoació o en un breu període de temps perquè no tenien rellevància penal o perquè no quedava acreditada la perpetració del fet, entre altres motius. Això vol dir que només una de cada deu denúncies penals es va acabar tramitant. A partir d'aquestes dades, que ha extret de la memòria de la Fiscalia de l'any 2013, el fiscal ha advertit que l'obertura de diligències prèvies no pot servir de referència perquè en la gran majoria dels casos acaben en no res.

No ha estat l'única informació sorprenent que ha oferit Barceló. També ha reconegut que 2.886 de les 4.181 sentències dictades pels jutjats d'Instrucció són per conformitat. Això vol dir que el 69% de les resolucions judicials són fruit d'un acord entre la Fiscalia i l'acusació. El fiscal en cap ha considerat significatiu aquest percentatge i ha defensat els pactes entre els acusats i el ministeri públic perquè asseguren la condemna del culpable i impedeixen recursos posteriors, amb la qual cosa s'agilita el procediment judicial i s'aprofiten millor els recursos. "És preferible assegurar la condemna del culpable, encara que la pena sigui més baixa", hi ha afegit.

Encara que no ho ha relacionat amb les sentències per conformitat, el responsable del ministeri fiscal s'ha tornat a queixar de la manca de mitjans i de recursos personals i ha apuntat que caldrien quatre o cinc fiscals més a Balears. En aquest sentit, ha anunciat que per a aquest mateix any es preveu crear una delegació de la Fiscalia als jutjats d'Inca, fet que permetrà alleugerir la tasca dels fiscals de Palma que ara se n'ocupen. També ha tornat a reclamar un gabinet de premsa per a Fiscalia per controlar les informacions que afecten aquesta institució. El fiscal s'ha mostrat en contra que s'informi de processos penals que s'estan instruint perquè pot provocar perjudicis. "La informació que es dóna d'un procediment que s'instrueix és informació il·legalment obtinguda", ha apuntat. I ha demanat que la qüestió es reguli de manera seriosa perquè, segons ha dit, ara hi ha periodistes que fan articles com si fessin un "puzle", recollint d'aquí i d'allà, i moltes vegades tenen "defectes importants".

Més controls contra la corrupció

En la compareixença, el fiscal en cap ha advertit que els casos de corrupció són molts i complexos i "desborden els recursos de què disposen els fiscals, que acaben sent insuficients per abordar les investigacions". Ha advertit que s'ha de tenir en compte que la justícia penal és el darrer recurs per lluitar contra aquesta "xacra" i, per tot això, ha demanat a les institucions que gestionen fons públics que "intensifiquin" els controls per evitar casos de corrupció, que ampliïn la tasca de conscienciació social i que fomentin la col·laboració ciutadana per "aïllar" els corruptes.

Barceló ha lamentat que "en molts casos" no es recuperen els doblers defraudats per corrupció perquè les mesures cautelars que s'imposen "no són suficients". Ha reconegut que la recuperació dels doblers és "fonamental" i la situació actual perjudica la percepció social respecte d'aquest problema, malgrat que s'han recuperat "quantitats importants" que no ha xifrat i malgrat "l'esforç" que està fent la Fiscalia en aquest camp, que comença a donar els seus fruits en forma de condemnes a polítics corruptes.

Defensa d'Horrach en el cas Nóos

El fiscal també s'ha referit a l'actuació del fiscal Anticorrupció Pedro Horrach en el cas Nóos i ha tornat a dir que ha actuat lliurement i sense pressions a l'hora de demanar que no s'imputassin delictes a la infanta Cristina. Ha advertit que no hi ha cap "contuberni" o "conspiració" per protegir la germana del rei i ha demanat que no es vegin "fantasmes" allà on no n'hi ha. Amb tot, ha reconegut que "no és habitual" que la Fiscalia recorri la imputació d'un acusat, com va succeir amb la duquessa de Palma, però també ha afirmat que és "possible i legal". Sobre la possibilitat que la Fiscalia arribi a un acord amb el marit de la infanta, Iñaki Urdangarin, en el cas Nóos, Barceló ha admès que és una possibilitat que això passi amb qualsevol persona que s'asseu a la banqueta dels acusats. I també ha dit que no li consta que s'hagi produït "cap recomanació ni pressió" des de Madrid perquè no s'arribi a un pacte amb Urdangarin.

stats