Balears 27/05/2013

La fundació que va regalar el Fortuna al rei d'Espanya reclama que li tornin el iot

El patronat de l'entitat ha pres la decisió per unanimitat després que el monarca renunciàs a fer-lo servir, segons 'Ultima Hora'

Ara Balears
2 min
El iot Fortuna va costar 20 milions d'euros

PalmaLa Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears, que va regalar el iot Fortuna al rei Joan Carles I, ha reclamat aquest dilluns a Patrimoni Nacional espanyol el retorn del vaixell. En una carta a Patrimoni Nacional la presidenta de l'entitat, Carmen Matutes, explica que l'havien cedit per a "l'ús i gaudi del rei i dels membres de la família reial" i que, com que el monarca espanyol ha decidit no utilitzar-lo, el patronat de la fundació ha acordat per "unanimitat" sol·licitar-ne la devolució.

La decisió s'ha pres en una reunió extraordinària del patronat de la Fundació Turística i Cultural de les Illes Balears que s'ha fet aquest matí mateix. La trobada l'ha presidida Carmen Matutes i ha tingut lloc a la seu de la fundació, que és el Foment de Turisme de Mallorca. Alguns empresaris ja havien mostrat en privat cert desencís davant la decisió del rei Joan Carles de renunciar a l'ús del iot que li pagaren els empresaris mitjançant la fundació i que va costar més de devuit milions d'euros.

Fins i tot un dels patrons, Juan José Hidalgo, en declaracions al diari 'El Mundo', havia anticipat quin podria ser l'acord de la fundació, en assegurar que "si el vaixell es deixa d'usar per a la finalitat que tenia assignada, el més lògic seria vendre'l i posar a disposició dels qui en el seu dia el compraren els recursos generats". El president de Globalia va ser el més explícit de tots els empresaris.

El Fortuna va ser adquirit l'any 2000 per Patrimoni Nacional, a partir d'una donació feta el 19 de juny de l'any 2000 per la Fundació Turística i Cultural de les Illes, una entitat creada pels principals empresaris turístics de Balears per fer possible l'adquisició del Fortuna. Citant el punt tercer del protocol de la donació, aquest dilluns dematí la presidenta, Carmen Matutes, ha remès un escrit demanant la devolució del iot al president del Consell d'Administració de Patrimoni Nacional, José Rodríguez-Spiteri.

stats