Govern i consells faran "front comú" per reclamar millores a Madrid

Demanen millorar les inversions, especialment les relacionades amb la insularitat i el transport aeri

Govern i consells insulars han acordat avui fer "un front comú" per anar a Madrid "amb força" i reclamar una millora del finançament i les inversions per a Balears, especialment les relacionades amb la insularitat i el transport aeri.

Aquest ha estat un dels acords que s'han pres avui en la Conferència de Presidents, ha assenyalat en declaracions als mitjans després de la trobada que ha durat un parell d'hores la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, que ha encapçalat la reunió al costat dels líders de tots els consells insulars.

En la conferència s'ha acordat també crear un "grup d'experts" per redactar la modificació de la nova llei dels consells insulars, que té com a objectiu actualitzar-se jurídicament i que aquests organismes puguin actuar com a administracions pròpies, com determina l'Estatut d'Autonomia. Armengol ha destacat la importància de la conferència, en la qual hi ha hagut "un intens debat polític important" per trobar solucions als problemes dels ciutadans de totes l'illes.

"Hem decidit conjuntament que aquesta Conferència de Presidents serà l'òrgan de decisió dels aspectes que toquen a les cinc illes", ha assenyalat Armengol, per qui aquesta trobada serà convocada les vegades que faci falta perquè es converteixi en "un organisme viu". A la Conferència han assistit el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; del Consell de Menorca, Maite Salord; el líder del Consell d'Eivissa, Vicent Torres, i del Consell de Formentera, Jaume Ferrer.

Armengol ha explicat que s'ha acordat demanar a Rajoy un "espai de bilateralitat" per parlar de Balears i el "mal finançament" que pateix i afecta els serveis públics que reben els ciutadans; demanar una pròrroga per executar inversions estatutàries i sol·licitar més recursos per a les illes.

Quant a la modificació de la llei dels consells, la presidenta balear ha assenyalat que es fa necessària i que és un assumpte "clarament jurídic", especialment perquè requereix incloure el Consell de Formentera, ja que la seva creació (2007) és posterior a la darrera revisió de l'Estatut d'Autonomia (2005).

Una persona de cada consell formarà part del grup que redactarà la modificació de la normativa, que té l'objectiu de donar "agilitat i fortalesa jurídica" a les institucions insulars i que "tinguin la mateixa potestat que el Govern pel que fa a les competències transferides" .

El traspàs de competències ha estat un altre dels assumptes abordats, que es preveu que es completi al llarg de la legislatura, en compliment de l'Estatut d'Autonomia.

Armengol ha apuntat que el Consell de Mallorca assumirà competències en aquesta legislatura que l'anterior equip de govern no va voler prendre, en concret agricultura, transport terrestre i promoció turística.

Per això es formarà una comissió bilateral que treballarà en la transferència de competències prioritàries, com transport terrestre i promoció turística, i s'assignarà el que li correspon a cada consell per poder executar-les.
A la conferència també s'ha parlat de la necessitat de millorar la legislació dels residus sòlids.

Quant al deute que el Govern té amb els consells, Armengol ha indicat que la Conselleria d'Hisenda treballa amb cada un per veure en quin estat es troba i ha promès que l'Executiu autonòmic l'assumirà, per la qual cosa es preveu fer un calendari de pagament.

Pel que fa a la transferència de competències, el president del Consell de Mallorca ha ressaltat que, o bé aquestes s'assumeixen, o bé es canvia l'Estatut d'Autonomia, que preveu que les executi, i h a especificat que Mallorca s'ha quedat enrere en el traspàs de competències respecte als altres consells.

Més continguts de