PARALITZACIÓ

Dragados i Coexa volen suspendre les obres del teatre Principal d'Inca

Asseguren que la reforma s'endarrerirà i en preveuen un encariment

Les empreses que formen la UTE encarregada de reformar el teatre Principal d'Inca (Dragados i Coexa) han sol·licitat la suspensió temporal de les obres. En un escrit remès a la Fundació del teatre, indiquen que no es pot continuar amb les feines perquè el projecte ha sofert modificacions i que la paralització ha de ser "sense dilació". També donen per fet que el termini d'execució s'haurà d'ampliar.

La UTE indica que s'ha de modificar el pla d'obres perquè un nou càlcul de les estructures, elaborat per un enginyer subcontractat, ha revelat noves unitats d'actuació que "afecten la totalitat de l'obra". Això podria implicar-ne un encariment. Aquesta és una possibilitat que el batle d'Inca, Rafel Torres, no ha descartat. "En les obres de rehabilitació sempre hi poden sortir imprevistos", ha dit.

Això no obstant, el primer edil ha afirmat que no és segur que s'hagin de paralitzar: "Hem donat instruccions als tècnics perquè no aturin els treballs". També ha afirmat que l'empresa vol negociar i que aquest requeriment és una "mesura de pressió".

Problemes

Una ampliació del termini d'execució de l'obra, d'una durada prevista de deu mesos, podria significar perdre el dret a cobrar els ajuts europeus Feder, amb els quals s'ha de sufragar la meitat del cost. Les bases de la subvenció estableixen que la rehabilitació hauria d'estar finalitzada el 30 de juny. Fins avui, estava previst que el teatre es pogués inaugurar al març, abans d'eleccions. L'obra es va adjudicar el mes d'abril passat per 3,4 milions d'euros.

L'execució ràpida de la reforma era un dels requisits que donava més punts per guanyar el concurs. Un altre eren les millores en el projecte. Precisament, una de les que va presentar la UTE era la contractació d'aquest enginyer extern per calcular les estructures.

El mercat cobert en el record

Dragados és la mateixa empresa que va guanyar el concurs per construir el polèmic mercat cobert, que patí anys de retard i un sobrecost de 2,3 milions d'euros. En aquest cas, l'empresa va acabar abandonant les obres. Un dels motius argumentat també era que s'havia de modificar el projecte per incloure-hi noves unitats.

Els problemes d'Inca amb l'obra pública són habituals, ja sigui per sobrecostos, per deficiències en la construcció o per incompliments de contractes. Alguns dels exemples són el mateix mercat cobert, la piscina pública de Crist Rei i els aparcaments de la plaça Mallorca.

Centenari

Aquest imprevist en la rehabilitació del teatre arriba quan l'Ajuntament ja ha elaborat un programa per celebrar el centenari de la seva inauguració. Aquest dijous mateix, ha presentat el cartell i la campanya de promoció del Dijous Bo, pensats per commemorar l'efemèride i promocionar l'espai escènic amb la vista posada a la seva inauguració l'any que ve.