Balears 22/05/2013

El Govern destitueix el gerent de l'hospital d'Inca per la mort d'Alpha Pam

20.000 persones han perdut la tarja sanitària el 2013 a les Illes Balears, segons Salut

A. Artigues/EFE
2 min

PalmaLa Conselleria de Salut ha intentat resoldre la crisi oberta pel cas Alpha Pam, el ciutadà senegalès que va morir a causa d'una tuberculosi de la qual no va ser atès a la sanitat pública balear, amb la destitució del gerent de l'hospital d'Inca, Fernando Navarro, i l'obertura d'expedients a la coordinadora d'admissió, l'infermer i la metgessa que varen atendre el senegalès. La decisió de la Conselleria ha generat ja protestes dels professionals sanitaris que ahir mateix protagonitzaren concentracions a l'hospital, advertint que no es poden fer recaure les responsabilitats damunt ells. Col·legis professionals i sindicats mèdics i d'infermeria han mostrat el seu recolzament als professionals.

La decisió de la Conselleria, segons ha explicat aquest dimecres el propi conseller Martí Sansaloni, està motivada perquè la investigació interna oberta ha posat de manifest que s'ha incomplert la normativa per cobrar al pacient per l'atenció a urgències i perquè es pot haver produït una mala praxis professional al no fer-se a l'hospital d'Inca a Alpha Pam la radiografia que des del centre de salut de Can Picafort s'havia recomanat per descartar o verificar si patia tuberculosi.

Les coses tanmateix no són així de senzilles. El conseller, en la seva compareixença pública, s'ha esforçat en limitar a l'hospital d'Inca pràctiques com la de pretendre cobrar l'assistència a urgències als qui no tenen targeta sanitària, tot i que ONGs com Metges del Món han explicat reiteradament -fins i tot al propi conseller i als seus antecessors en el càrrec- que aquests casos es repeteixen a altres centres i hospitals abans i ara mateix. "Son casos puntuals", ha dit el conseller.

A més a més, el conseller tampoc ha tranquil·litzat gaire en justificar perquè en el cas d'Alpha Pam no es va activar l'alerta de salut pública per malalties infeccioses. I és que, segons Sansaloni, sobre Pam únicament existia una "sospita" de tuberculosi, no un diganòstic. Tot i així, no ha quedat clar tampoc perquè si en el mes de febrer, en detectar-se els casos de dos menors de l'entorn d' Alpha Pam, aquest no va rebre el tractament que marca el protocol.

Tot això passa en una Comunitat Autònoma en la qual fins a 20.000 persones han perdut la targeta sanitària en 2013, segons ha admès aquest dimecres el propi conseller de Salut. Quasi 20.000 persones que, com Apha Pam, no tenen una cobertura sanitària que garanteixi la cura de la seva salut... ni la dels altres.

stats