OBSERVATORI
Portada 13/07/2015

Intercanvi de vocabulari entre govern i oposició

La variant nord d'Inca torna a ser una ronda i el combustible sòlid recuperat torna a ser fems 

M. Bonnín
2 min
L'ajuntament d'Inca va reclamar que es redimensioni el projecte de la variant nord divendres passat. / M. BONNÍN

ManacorLa variant nord torna a ser una ronda. El pas de l'oposició al govern, i viceversa, du incorporat un canvi de vocabulari. D'aquesta manera, la variant nord d'Inca ha tornat a ser una ronda de circumval·lació. Durant la roda de premsa de divendres passat en què els nous governants de la capital del Raiguer reclamaren construir-ne només un tros, varen oblidar que l'any passat, quan eren a l'oposició, acusaven el Partit Popular d'enganar els ciutadans perquè venien el projecte com si es tractàs d'una ronda de circumval·lació. "És una variant, una nova carretera, no una ronda", deien fa un any. Ara, han adoptat el mètode dels seus predecessors i la paraula 'variant' ha desaparegut del seu vocabulari.

El combustible sòlid recuperat torna a ser fems. Per Catalina Soler, quan era consellera insular, el fems d'Irlanda era combustible recuperat. Així ho va subratllar durant una lliçó de semàntica dirigida als periodistes, en què també es va parlar d'ovelles i de la seva llana. Set mesos després i unes eleccions pel mig que l'han deixat a l'oposició, el PP ha començat a anomenar el fems pel seu nom i, fins i tot, a assumir que fa olor. Així ho confirmà l'expresidenta del Consell, Maria Salom, en unes declaracions la setmana passada.

La cosa no canvia: es modifica el nom de la cosa perquè aquesta desaparegui de la imatgeria col·lectiva. Ja no hi ha pobres, sinó "persones sense recursos", les crisis són "desacceleracions del creixement", els partits tradicionals són "casta" i la recol·locació de persones de partit és "el govern dels millors".

També hi ha parers que no responen a cap argument i només s'exposen per diferenciar-se del contrari. Això explica que el PP de Sencelles critiqui l'equip de govern per traslladar l'hora dels plens al migdia, mentre que el mateix partit es queixa en altres ajuntaments que els nous equips de govern passin els plens als horabaixes. No és una qüestió que afecti només el Partit Popular. Si el PSOE d'Alcúdia troba que fer els plens a l'horabaixa és clau per fomentar la participació, no creuen el mateix els socialistes sencellers. Mentre les incongruències de Podem no es poden llevar la lupa de damunt, les de les altres agrupacions passen més desapercebudes.

stats