Balears 28/07/2013

El Galatzó continua amenaçat pel foc descontrolat tot i una "lleugera millora de la situació"

Els avions i helicòpters han aconseguit debilitar el front que amenaça el Galatzó però es preveuen vents amb ratxes de fins a 30 quilòmetres per hora en aquella direcció

Enric Borràs Abelló
2 min
Els mitjans aeris no s'aturen.

PalmaLa finca del Galatzó continua en perill tot i que, segons el director general d'Emergències del Govern, Miquel Àngel Andreu, hi ha hagut una "lleugera millora de la situació" perquè els avions i helicòpters han aconseguit debilitar aquell flanc de l'incendi forestal que va començar divendres a Andratx. "Esperam frenar-lo", ha dit aquest diumenge al vespre. Amb tot, es preveu vent amb ratxes de fins a trenta quilòmetres per hora que afavoririen que el foc arribàs a la zona de càrritx del Galatzó, on les flames poden guanyar molta velocitat.

Emergències no té cap previsió de quan es podrà controlar el foc. "Hi ha mitjans més que suficients per combatre'l, però també hi ha elements com les condicions meteorològiques que no podem controlar nosaltres", ha afirmat Andreu. L'incendi no només no està controlat sinó que tampoc no està estabilitzat.

En previsió de les pitjors possibilitats el Govern ha traçat un pla d'evacuació de la reserva d'animals del Galatzó. Amb la posta de sol els 28 avions i helicòpters han hagut de deixar de treballar i no hi tornaran fins dilluns al matí, però a més de les 415 persones de diferents administracions balears i estatals aquest vespre arriben 84 membres de la Unitat Militar d'Emergències per fer de reforç. Amb aquests contingents esperen frenar les flames, fins i tot al front del Galatzó.

Les previsions en la direcció del vent en principi fan més difícil que l'incendi arribi a les cases de Son Fortuny, a Estellencs. Tot i amb això el poble continuarà buit i no es permetrà que hi torni ningú fins que no s'hagin extingit les flames. Els 118 desallotjats d'Estellencs que encara són al poliesportiu d'Esporles perquè no tenen un altre lloc on anar soparan allà i per dormir els repartiran entre la Universitat, l'hospital de la Creu Roja i la Granja d'Esporles.

De moment les flames, al Galatzó, cremen pineda però si arriben a la zona de càrritx guanyaran molta velocitat i es farà encara més difícil contenir-les. El Galatzó és ara el punt més calent de l'incendi i on el foc és més violent. A més, es tracta d'una zona molt escarpada i de difícil accés. Emergències no s'atreveix a precisar el número d'hectàrees cremades i manté el càlcul de devers 1.800 però avisa que al Galatzó poden augmentar molt ràpidament.

825 desallotjats

Aquest horabaixa s'han desallotjat un centenar de persones a la finca del Galatzó, 85 dels quals eren turistes i els altres treballadors. Sumats als 700 d'Estellencs i a unes 25 persones més que s'han evacuat durant el dia l'incendi ja ha fet fora 825 persones.

A la reunió de coordinació -on han participat el president, José Ramón Bauzá, la delegada del govern espanyol, Teresa Palmer, i el conseller de Territori, Biel Company- Miquel Àngel Andreu ha dit que les flames "gairebé" estaven controlades "completament" a Andratx i Sant Elm, que hi pot haver alguna revifada puntual però que hi ha brigades a la zona per apagar-la.

"Estam fent, no només tot el que es pot fer, sinó fins i tot un poc més", ha dit el president al final de la reunió de coordinació de les 20.30, la que ha marcat la retirada dels mitjans aeris fins demà al matí. Bauzá s'ha mostrat molt satisfet per la feina feta pels diferents cossos de l'administració que lluiten contra el foc.

stats