Balears 31/07/2013

"El meu germà ha pres foc, però l'ha atiat el Govern amb retallades"

Ignacio G.H. surt en llibertat amb càrrecs i la família reparteix crítiques a l'Executiu i cops als periodistes

Jaume Perelló
3 min

Palma.Ignacio G. H. haurà de presentar-se setmanalment als jutjats i no disposa de passaport. Amb aquestes mesures, el jutge degà Francisco Martínez, que suplia el titular del número 7 de Palma, considera que s'evita la possibilitat que l'imputat es pugui fugar, en contra del que opina la Fiscalia, que n'havia demanat l'ingrés a la presó.

El veí d'Andratx va confessar ahir una vegada més, com ja havia fet davant la Guàrdia Civil, que era el responsable d'haver provocat el greu incendi que ha cremat més de 1.800 hectàrees a la serra de Tramuntana. Ignacio es va mostrar molt afectat pels fets durant la declaració. En cap moment va negar que fos ell qui, després d'una torrada, va dipositar el caliu en un carretó i que, posteriorment, va tirar-lo en terra, d'on va prendre el foc divendres al matí. Els fets es varen produir a la barriada de Son Curt, a Andratx.

Davant el reconeixement dels fets i la gravetat de les seves conseqüències, la Fiscalia va considerar que era necessari demanar presó sense fiança, perquè l'imputat podria fugar-se. L'advocat que li pertocà d'ofici es va oposar a la petició, i el jutge va considerar que no hi havia motius per pensar que Ignacio G. H. s'hagi d'escapar, sempre que es prenguin unes mesures preventives com la retirada del passaport i la visita setmanal al jutjat. Així ho va acordar.

Paraiguades

Una vegada que se'n decretà la llibertat, el mateix Ignacio, que no duia ni mòbil ni cartera perquè havia arribat detingut per la Guàrdia Civil, va telefonar des dels jutjats a la seva família perquè l'anàs a cercar. 45 minuts més tard, arribava una germana i una altra acompanyant, que protagonitzaren un intent d'agressió amb els periodistes que cobrien la informació de la declaració de l'imputat per l'incendi d'Andratx. Com que el jutge de guàrdia decidí posar-lo en llibertat, una germana i una altra familiar anaren a cercar-lo als jutjats de l'avinguda d'Alemanya. Allà, mentre els periodistes intentaven enregistrar la imatge d'Ignacio sortint, una de les acompanyants agafà un paraigua amb què protegia la cara de l'imputat i va començar a desplegar cops contra els presents.

Crits i cops

Enmig de crits i cops, l'acompanyant d'Ignacio es va obrir camí i va aconseguir arribar a la rampa dels jutjats mentre els periodistes recuperaven estris o miraven si el cop era més o menys fort.

L'altra acompanyant, que s'identificà com a germana d'Ignacio, va intercanviar unes paraules amb els periodistes. Es va mostrar molt tensa per tot el que està vivint la família, però finalment va dialogar amb certa normalitat. Segons la germana d'Ignacio, "ell està molt malament. Està en tractament perquè té una malaltia mental diagnosticada. Però tenc molt clar que si ha de complir tota la condemna que li pertoqui, res a dir. Com si ha de reforestar els boscos que s'han cremat".

La germana d'Ignacio no va dubtar ni un moment a afirmar que "jo no vull llevar importància al que ha fet el meu germà, però aquí tots sabem el que ha passat. Ha estat una irresponsabilitat d'uns governants que tenim que fan retallades i no pens callar", va afirmar.

La germana va especificar que "el parc de Bombers d'Andratx, com és possible que estigui tancat?", i també s'interrogà sobre les primeres hores de l'actuació dels equips contra incendis: "Varen estar treballant amb pocs mitjans, amb una sola cubeta al principi. Això és vergonyós", afirmà en un estat de gran nerviosisme.

Malalt

Ignacio havia arribat engrillonat a les dependències judicials. Després de prendre declaració a altres detinguts, arribà el seu torn. L'advocat d'ofici va demanar en primer lloc que un forense examinàs el seu estat. "És una persona que no està bé, fins i tot m'atreviria a dir que té una malaltia mental", va comentar posteriorment a la sortida dels jutjats.

L'exament del forense va concloure que Ignacio estava en condicions de declarar. Ja durant l'interrogatori, no va intentar en cap moment defugir l'autoria dels fets i va tornar a explicar davant Francisco Martínez Espinosa i la fiscal el que ja havia dit a la Guàrdia Civil. Que trabucà el contingut del carretó i que quan s'adonà del que havia fet, intentà apagar les flames, però que aquestes feren molta via i en va perdre el control, per la qual cosa va decidir avisar emergències. Ara, Ignacio s'enfronta a un procediment penal com a autor confés d'un delicte d'incendi per imprudència, que ha tingut com a resultat un foc que ha capolat 1.800 hectàrees i que a hores d'ara encara crema. De totes maneres, el seu advocat va afirmar ahir que "el penediment immediat i també la seva malaltia mental són elements que intentarem demostrar per tal de veure si podem aconseguir per a ell un procediment més bo de dur", sense negar en cap cas el delicte que ha confessat Ignacio.

Des d'anit, l'imputat ja torna a residir a Andratx. La seva germana es va mostrar preocupada per tot el que ha sortit publicat i va arribar a dir que s'han escrit mentides sobre Ignacio i els fets.

stats