ECONOMIA
Balears 13/09/2015

Balears ha perdut el 72% de les empreses d'innovació els darrers anys

En el període 2008-2015 ha passat de tenir-ne 497 a 137, mentre que creix l'especialització i la dependència del turisme

Jaume Perelló
2 min
/ARXIU

PalmaDe les prop de 500 empreses que hi havia dedicades a la recerca i a la investigació a Balears l'any 2010, 5 anys després en queden només 137. Les Illes han perdut el 72% de les societats que declaren com a activitat principal tasques orientades a la innovació i el desenvolupament, segons les dades oficials del Directori Central d'Empreses (DIRCE), de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Aquest registre confirma el desinterès de l'administració pública per donar suport a aquestes empreses, sovint de petites dimensions, que han vist com la crisi els obligava a tancar les portes. En opinió dels analistes de Gadeso, això posa de manifest "la persistent desindustrialització illenca, que s'agreuja per l'extraordinària feblesa d'aquest teixit empresarial dedicat a la recerca i al desenvolupament", diuen en el seu darrer informe, 'Temes'.

I és que mentre es produïa la desfeta de les empreses tecnològiques i de recerca, han crescut un 18% les empreses del sector serveis, que han passat de 3.358 a 3.966. "La crisi, lluny de convertir-se en una oportunitat per introduir algunes quotes de diversificació productiva, ha accelerat la gran especialització de les Illes Balears en serveis turístics majoritàriament estacionals", diuen des de Gadeso.

Concentració

La situació de l'altre sector que havia generat molta ocupació durant els anys previs a la crisi, el de la construcció, també és d'important decreixement en el període 2008-2015. Així, es registra un descens de gairebé el 29% del nombre d'empreses. Pel que fa a la indústria, que a Balears no deixa de baixar des de fa dècades, els darrers 7 anys ha perdut un 17,7% de la seva població empresarial, un fet que constata que el sector es troba pràcticament en vies de desaparició, amb l'excepció de la transformació agroalimentària.

En definitiva, la crisi ha servit per consolidar un model cada vegada més superespecialitzat en el sector dels serveis turístics, que és l'únic capaç de resistir. Els analistes coincideixen a assenyalar que aquest monocultiu econòmic és molt perillós pel fet que qualsevol daltabaix turístic posa en risc cada vegada més persones. A més, aquestes empreses es caracteritzen per una activitat molt accentuada durant l'estiu i pràcticament nul·la durant l'hivern, circumstància que provoca cada vegada més temporalitat en l'ocupació.

stats