Castro no s'arriba a desfer de Nóos

L'Audiència ha acordat que la competència per decidir sobre la petició de reducció de fiança de la infanta Cristina és del jutge instructor

El tribunal de la secció primera de l'Audiència de Palma que jutjarà el cas Nóos ha acordat avui que la competència per decidir sobre la petició de la infanta Cristina que se li redueixi la fiança és del jutge instructor, José Castro, i li ha retornat la documentació sobre aquest assumpte.

La infanta va demanar a principis de maig una reducció de 2.697.150 a 449.525 euros de la caució per responsabilitat civil fixada en contra seva en el cas Nóos, on està acusada de cooperació en dos delictes fiscals, per considerar-la "manifestament injustificada", una sol·licitud a la qual es va adherir la Fiscalia. Castro havia declarat dilluns passat en un acte que no tenia competència per adoptar una decisió sobre la petició de rebaixa de la fiança perquè el cas Nóos ja ha estat traslladat al tribunal de l'Audiència de Palma encarregat de jutjar-ho, sobre el qual recauria també aquesta sol·licitud.

En un acte dictat avui, el tribunal, que presideix Juan Pedro Yllanes, i completen Samantha Romero i Eleonor Moyà, ha acordat que la competència de la reducció de fiança postulada per la infanta "correspon al Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma" i li ha retornat l'assumpte. Castro va assenyalar el dilluns que, en el cas Nóos, el Jutjat d'Instrucció número 3 només conserva la competència sobre les peces de mesures cautelars imposades de manera "purament residual" i cenyida a l'execució material de les fiances, a custodiar els pagaments i embargaments.

Va afegir que la decisió afecta a l'acte d'obertura de judici oral que és on va fixar les fiances, i que la causa ja obra a poder del tribunal que la jutjarà, que en la seva opinió seria el competent. El tribunal de la secció primera assenyala en el seu acte d'avui que la tramitació de les fiances mitjançant peces separades, com estableix la Llei d'Enjudiciament Criminal, té l'objecte que es resolguin totes les possibles incidències sense entorpir la instrucció i li és aplicable "el règim general de recursos".

La jutgessa ponent, Samantha Romero, afirma en l'acte que considera "transcendent" el fet que la infanta va formular la petició el 8 de maig i les actuacions es van elevar a l'Audiència de Palma deu dies després. A més, indica que Castro va assumir la competència quan el dia 12 va donar tràmit d'al·legacions a les altres parts personades perquè manifestessin el que consideressin oportú. La jutgessa recorda a Castro que "no pot plantejar qüestions de competència a l'òrgan superior".