CRIM D'ARTÀ

Culpable d'assassinat amb traïdoria i acarnissament l'acusat de matar la seva exdona a Artà

El jurat popular considera que fou un atac per sorpresa i de gran violència, ja que causà a la víctima més mal del necessari per acabar amb la seva vida

El jurat popular ha declarat culpable d'assassinat amb traïdoria i acarnissament Joan Bernat Palou per considerar provat que dia 1 de febrer del 2013 va matar la seva exesposa atacant-la per sorpresa, sense donar-li l'oportunitat de defensar-se i amb una gran violència, ja que li clavà més ganivetades de les que eren necessàries per llevar-li la vida.

Aquest contundent veredicte del jurat popular, per 8 vots contra 1, descarta del tot que la mort de la víctima sigui un homicidi desencadenat per una discussió, que els membres del jurat no han considerat provada. Així, han resolt que l'atac es produí ràpidament, a l'entrada de la casa, i que l'acusat es va aprofitar de la bona relació que tenia amb la seva exdona perquè aquesta li obrís la porta. A més, consideren una prova determinant que l'acusat anàs armat amb una ganivet i un punxó i descarten totalment la teoria de Joan Bernat que duia aquests objectes per tornar-los a Margalida.

Igualment, els membres del jurat tampoc no creuen que l'acusat patís una depressió, amb un suposat quadre predepressiu que anul·làs o limitàs les seves capacitats intel·lectives i volitives. Just accepten que podia estar en un mal moment, però que de cap manera afectava a les seves capacitats i, per tant, tampoc a la seva responsabilitat.

Amb aquest veredicte del jurat, el ministeri fiscal ha reclamat la imposició d'una pena de 21 anys de presó per a l'acusat, la mateixa que ha demanat l'acusació popular, que exerceix la Comunitat Autònoma en tractar-se d'un crim de violència de gènere. Per la seva banda, l'acusació particular, en nom de la família de víctima, ha reclamat 25 anys de presó. La defensa, davant el demolidor veredicte del jurat, ha sol·licitat la pena mínima per assassinat: 20 anys de presó.

L'acusat ha escoltat amb bastanta fredor el veredicte, sense que s'hagi pogut endevinar com l'havia encaixat. Joan Bernat Palou, en acabar ahir el judici, va exercir el seu dret a tenir la darrera paraula i va demanar perdó als seus fills, als pares i la germana de Margalida i a tots els amics comuns que tenien quan eren parella.

El jurat ha votat expressament en contra que es pogués concedir un eventual indult a l'acusat i l'única concessió que han tingut amb ell ha estat acceptar que, en entregar tot el seu patrimoni i els fruits d'aquest (lloguers) als seus fills, havia intentat d'alguna manera reparar el dany produït.

El magistrat Diego Gómez Reino serà el qui dictarà la sentència i acordarà la pena que ha de complir Joan Bernat Palou, que com a mínim serà de 20 anys i com a màxim de 25.

El + vist

El + comentat