JUSTÍCIA

Els ciutadans de Balears han pagat quasi 10,5 milions d'euros en taxes judicials en dos anys

El degà dels advocats de les Illes torna a reclamar la derogació de la Llei de taxes i denuncia que ha provocat que moltes persones no puguin accedir a la justícia

El Col·legi d'Advocats de les Illes Balears (ICAIB) ha revelat aquest dijous que els ciutadans de les Illes han pagat uns 10,5 milions d'euros en taxes judicials durant els dos primers anys de vigència de la Llei de taxes judicials. Per això, el degà dels advocats de les Illes, Martín Aleñar, ha reclamat, una vegada més, la derogació de la norma aprovada el 20 de novembre de 2012. L'Advocacia de Balears, igual que la de tot l'estat espanyol, ha lluitat des del primer moment contra la norma, que consideren que ataca el dret dels ciutadans a la justícia.

Una vegada més, Martín Aleñar ha advertit que l'aplicació d'aquesta llei de taxes suposa que molts de ciutadans no poden defensar els seus drets i interessos davant la justícia. Pel degà dels advocats, la llei ha provocat que existeixin avui dos tipus de justícia: "la que és accessible als ciutadans que poden pagar les taxes i aquella altra que es nega als qui no disposen de suficients recursos per abonar unes quantitats desproporcionades".

Aleñar ha volgut recordar el posicionament unànime de l'Advocacia de tot l'Estat en contra de la Llei de taxes i ha recordat que la majoria d'operadors jurídics també hi estan en contra. "No són pocs els jutges, fiscals, procuradors, secretaris judicials i ciutadans que s'uneixen a nosaltres en la denúncia d'una de les majors agressions a l'estat de dret que s'ha produït".

El degà ha apuntat que, a banda que els ciutadans han pagat just a Balears uns 10,5 milions d'euros en taxes, l'Estat no ha retornat res a la justícia gratuïta. "Almenys fins ara, ni un sol euro dels 512 milions recaptats a tot l'Estat s'ha destinat al sistema de justícia gratuïta, tot i que aquest fou el compromís que va assumir el ministre de Justícia quan es van implantar les taxes".

"Per molts de motius i perquè la justícia no es ven, ni els drets de les persones no es poden comprar, deim no a les taxes judicials", afirmà un altre cop el degà dels advocats de Balears.