Portada 14/04/2015

Una discussió a la feina que acabà en hemorràgia cerebral

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) reconeix la causalitat entre la pressió laboral patida per la treballadora i la lesió produïda, que qualifica com a accident laboral i que li afectà la capacitat cognitiva i de mobilitat

Antònia Artigues
3 min
El Tribunal Superior de Justícia de les Illes ha reconegut el drets de la treballadora i lliga la lesió patida a una discusió laboral.ISAAC BUJ

PALMALa pressió ambiental laboral i una discussió en el lloc de feina poden tenir conseqüències molt greus per a la salut i, a més a més, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), en una sentència recent, ha resolt que els seus efectes han de ser considerats malaltia laboral.

És el cas d'una dona que treballava, com a consellera de bellesa, per una marca de cosmètica internacional en uns grans magatzems de Palma i que, després d'una forta discussió laboral durant la jornada de feina, va patir un atac d'ansietat que va derivar en una elevació de la pressió arterial i en una hemorràgia intracranial que li causà un accident vascular que li afectà la capacitat cognitiva i també la mobilitat en una extremitat.

La mútua lligada a l'empresa de cosmètica de la qual depenia laboralment la treballadora negava el caràcter laboral de la malaltia i volia que la seva incapacitat fos considerada que era motivada per malaltia comuna. La Sala Social del TSJIB ha desestimat el recurs de la mútua i ha ratificat que la causa de l'hemorràgia és la discussió laboral i, per tant, la incapacitat és per malaltia o accident laboral, més beneficiosa econòmicament per als treballadors. La sentència es fonamenta, essencialment, en els informes mèdics que determinen que la lesió de la dona es pot qualificar com a accident laboral i estableixen “una relació de causalitat entre l'episodi de pressió ambiental laboral, la crisi d'ansietat, l'elevació de la tensió arterial i l'hemorràgia intracranial”.

El tribunal declara provat que dia 5 de maig de 2012 la dona va patir un atac d'ansietat, derivat d'una discussió durant l'horari laboral. La dona fou inicialment atesa pel metge del centre de treball i posteriorment fou atesa al PAC de Sa Graduada. Allà se li va administrar una mascareta i medicació i se l'advertí que si no millorava la forta cefalea que presentava tornàs al PAC o a Urgències. Hores després, la dona anà a una clínica privada de Palma, on es constatà una tensió arterial molt elevada, cefalea associada i una hemorràgia subaracnoïdal. La dona no tenia antecedents d'hipertensió, just dues baixes anteriors per ansietat. Una hemorràgia subaracnoïdal (HSA) es produeix quan un vas sanguini es romp i provoca una fuga de la sang per la superfície del cervell. La sang s'acumula a l'espai que hi ha entre el cervell i el teixit que el cobreix. L'hemorràgia exerceix pressió sobre el cervell, irrita els teixits i també pot privar de sang el cervell. D'aquí la seva gravetat, que pot ser fins i tot mortal.

El TSJIB recorda en la sentència que s'entén per accident de feina tota lesió corporal que el treballador pateixi amb ocasió o a conseqüència de la seva feina i també que es presumirà, excepte que hi hagi una prova en contra que ho contradigui, que són accident laboral les lesions que es pateixin durant la jornada de feina. El tribunal afirma que no es pot considerar –com pretenia la mútua– que just són lesions laborals “les derivades d'una acció sobtada, violenta i externa, sinó també les malalties que es manifestin durant la feina; és a dir, aquell deteriorament físic sorgit arran d'una dolença que es produeix durant el temps de feina i en el lloc de treball”.

El TSJIB conclou que, en aquest cas concret, està acreditat –i l'empresa no ha demostrat res en contra– que la dona va patir una crisi d'ansietat motivada per una discussió durant la jornada laboral, fet que va obligar que fos atesa, primer en el lloc de feina i llavors en el PAC durant l'horari laboral. Tot i que fou hores després quan se li diagnosticà l'hemorràgia, el tribunal recorda que anà a urgències per la persistència dels símptomes, tal com li havien recomanat els dos metges que l'havien atesa prèviament. Els magistrats destaquen que fou en aquest moment que se li detectà l'hemorràgia subaracnoïdal, que fou –expliquen– la causant de l'accident vascular cerebral que li va afectar la capacitat cognitiva i també la capacitat psicomotriu del braç dret. Pel tribunal, la causa probable d'aquest accident vascular és l'hemorràgia que va seguir l'elevació de la tensió arterial a conseqüència de la discussió produïda a la feina.

stats