Portada 07/10/2014

Els jutjats socials de Palma, a punt del col·lapse en retirar-se els reforços

En aquests moments ja es fixen judicis pel tercer trimestre de 2016 i els jutges adverteixen que, ben aviat, s'hauran de remetre a 2017

Antònia Artigues
3 min
La xifra d'assumptes que entren en la jurisdicció laboral segueix creixent i els jutges no donen a l'abast.

PalmaLitigis per acomiadaments, reclamacions de salaris, permisos, incapacitats, pensions de jubilació i orfandat, entre d'altres, i també per vulneració de drets a la llibertat sindical i vaga, conflictes col·lectius o convenis laborals, són els que es veuen en els jutjats socials de Mallorca i els jutges d'aquest ordre acaben d'advertir que estan completament desbordats i que la cosa pot anar a pitjor. Avui per avui, per a les demandes que van entrant es fixen ja els judicis per al tercer trimestre de 2016 i, a sobre, s'acaba de retirar per part del Ministeri de Justícia, per motius econòmics, el jutjat de reforç que s'havia posat en marxa l'any 2012. Tant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) com el Consell General del Poder Judicial havien informat favorablement a la necessitat del jutjat de reforç que ara es retira.

Per tant, la situació és molt complicada i amenaça amb anar a pitjor, una vegada que s'ha eliminat el jutjat de reforç. Si no es corregeix la situació -asseguren els magistrats- ben aviat es fixaran cites per d' aquí a tres anys mínim, per al 2017. Es un retard inassumible que afecta, per exemple, a persones acomiadades que restaran pendents de rebre l'eventual indemnització o a altres que estaran tres anys a l'espera de saber si finalment tenen o no dret a una pensió d' invalidesa. El temps de resposta mitjà d'un assumpte superava, fins ara, els 26 mesos, però es pot veure encara incrementat de forma alarmant.

Els magistrats titulars dels quatre jutjats Socials reclamen, després de reunir-se en junta, al Ministeri de Justícia que, de forma immediata, incorpori quatre jutges de reforç, quatre funcionaris per a l'auxili en la tramitació dels assumptes i un secretari judicial per a les causes que corresponguin als jutges de reforç. En cas contrari, l'horitzó és un panorama molt preocupant amb judicis que, plantejant-se ara, no es veuran fins d'aquí a tres anys, en una jurisdicció en la que es resol sobre temes tan bàsics com els assumptes laborals o una pensió d'invalidesa per a la supervivència econòmica d'una persona.

Volum creixent

En la seva reclamació, els jutges socials de Palma expliquen que pel volum d'assumptes que reben, molt superiors proporcionalment als d' altres ciutats importants, es superen els indicadors que recomanarien tenir més jutjats socials. Els quatre jutjats de Palma són els competents per a tota Mallorca. N'hi ha un a Menorca i un a Eivissa.

El volum d'assumptes que tramiten, a més a més, es manté a l'alça, de manera que les noves demandes es van sumant a les que ja estan acumulades al jutjats. Per tant, no és molt difícil aventurar que es va cap a un col·lapse.

Les xifres de la Memòria Judicial de 2013 ho diuen ben clar. En 2013, el total d'assumptes que reberen els jutjats socials de Palma fou de 6.216, més que en 2012 (un total de 6.110) i més o manco igual que en 2011 (6.258) i molts més que en 2010, quan se'n comptabilitzaren 5.908. Cal tenir en compte que, si la mitjana de resposta es situa -segons han indicat els propis jutges- en els 26 mesos, moltíssims d'aquests assumptes estan avui pendents de resolució. I en van entrant cada dia.

A més a més, el detall sobre els casos evidencia també que els efectes de la crisi es segueix notant clarament. Per exemple, creixen de forma molt important tant els litigis per acomiadament com els que es plantegen contra la Seguretat Social en reclamació d'un pensió (invalidesa, viudetat...).

Així, els assumptes per acomiadament arribaren en 2013 fins a un total de 2.001, la xifra més alta des de 2010, quan foren 1.562. En 2011, foren 1.764 i en 2012, un total de 1.891.

Igualment, també s'augmenta en els darrers anys els nombre de litigis contra la Seguretat Social per la desestimació de pensions, essent el número d'assumptes fins a 1.215 a Mallorca, la xifra més alta des de 2010 (amb 932 casos). En 2011 foren 1.003 i en 2012 se'n registraren 1.148.

stats