INICI DE LA LEGISLATURA

La presidenta del Parlament posa Grècia com a exemple de dignitat per als diputats

Huertas avisa que la sobirania no pot estar supeditada a minories econòmiques i diu que la Cambra ha de demostrar als ciutadans que l'acció de govern està sent “criticada públicament”

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas (Podem), ha obert aquest dijous la novena legislatura autonòmica amb un discurs de contingut polític en el qual ha fixat els eixos que han de guiar l'actuació de la Cambra. Huertas ha posat Grècia com a exemple de dignitat i d'on resideix la sobirania, i ha advertit que “la sobirania del poble no pot estar supeditada als interessos d'unes minories econòmiques alienes al poble, d'aquells que pel seu propi benefici volen anar a poc a poc retrocedint en els avanços socials, tal com està passant a Grècia”.

Huertas ha demanat als diputats que representin tota la ciutadania “amb la dignitat que es mereix” i que no quedin aturats en “l'autosatisfacció”. Ha plantejat la necessitat de facilitar les iniciatives populars perquè no siguin només “un mite” i els ciutadans entenguin que el Parlament és ca seva. Ha apuntat que no basta d'obrir les portes a la gent, sinó que el Parlament ha de fer gestos d'apropament i ha anunciat la intenció de fer plens a les diferents illes.

També ha demanat als diputats que legislin “a favor de les majories més necessitades” i que “no es dobleguin als interessos d'aquells que només pensen en si mateixos”. Segons la presidenta, els ciutadans han deixat prou clar que demanen “equitat, menys desigualtats, respecte al medi ambient i a la llengua pròpia, i una democràcia deliberativa i participativa”.

La màxima responsable del legislatiu ha recalcat que el control a l'acció de govern que ha de fer la Cambra ha de ser “real” i no només aparent, ha d'anar més enllà del control polític i ha de fiscalitzar les iniciatives parlamentàries. Segons ella, el Parlament ha d'assumir predominantment “funcions de direcció i impuls de l'activitat política” i ha de donar veu a tota la ciutadania “per demostrar-los que l'acció de govern està sent “criticada públicament”. Perquè “el que persegueix el control parlamentari no és la destitució o la remodelació del govern, sinó la fiscalització i el control de les àrees a les quals intervé amb la finalitat d'evidenciar les seves errades per acció o missió”, ha dit.

La presidenta ha acabat instant els diputats a treballar perquè la ciutadania espera d'ells “lleis, propostes, iniciatives i escolta activa” i no debats estèrils ni enfrontaments. I per això, cal que siguin més eficaços i eficients. “No podem defraudar”, ha sentenciat.