PARLAMENT

El Pacte afronta el relleu d'IB3 sense tenir tancada la nova direcció

El Parlament modifica aquest dimarts la llei per facilitar el canvi de director general, que s'haurà de fer efectiu en una setmana o dues

La majoria progressista afronta el relleu a la direcció d'IB3 sense tenir encara tancats tots els noms dels seus substituts. Aquest dimarts el ple del Parlament aprovarà la modificació de la Llei d'IB3, que rebaixa la majoria necessària per elegir el director general i la resta de membres del consell de direcció de l'ens públic. Amb la revisió de la llei, que era l'element que l'esquerra havia emprat fins ara per justificar el retard en el relleu, el Pacte ja no tindrà excusa. Es preveu que això acceleri la renovació de la cúpula i que aquesta es tanqui en una setmana o, com a màxim, en dues.

Malgrat que hi ha hagut molts noms sobre la taula i molts contactes, les tres forces que signaren els acords de governabilitat – PSIB, Podem i MÉS– no tenen tancat encara el nom del futur director general d'IB3. Dues de les tres forces estarien d'acord en un nom, que hauria d'acceptar la tercera i que també hauria de donar per bo El Pi, formació necessària perquè el Parlament pugui elegir el director general. Amb la modificació d'aquest dimarts, es passa d'una majoria de dos terços a una de tres cinquenes parts per elegir la direcció i això provoca que el PP deixi de ser necessari, però que ho sigui El Pi.

“Que continuïn cobrant doblers públics les persones que han segrestat la televisió autonòmica és una indecència”

Alberto Jarabo Secretari general de Podem

Aprovada aquesta modificació, la intenció del Pacte és sotmetre un candidat a votació del ple del Parlament dimarts de la setmana que ve o de la següent. La situació comença a generar certa tensió entre els socis progressistes. Només així s'entenen les manifestacions fetes aquest dilluns pel secretari general de Podem, Alberto Jarabo. “Que continuïn cobrant doblers públics les persones que han segrestat la televisió autonòmica és una indecència”, ha dit Jarabo, que confia que la setmana vinent es faci efectiu el relleu del director general. El dirigent de Podem ha considerat un “perill” que es nomeni una nova direcció sense aclarir quin ha de ser el model que ha de seguir IB3 per garantir la seva funció de servei públic.

El diputat ha dit que espera que aquesta setmana es consensuï amb PSIB i MÉS un nou director general que també necessitarà el suport d'El Pi. I ha contestat al PP, que abans havia acusat el Pacte de tenir pressa per controlar IB3 perquè s'apropen unes eleccions. Segons Jarabo, allò que es pretén és tot el contrari: “Alliberar” IB3 del control que encara manté el PP.

El PP, que ha anunciat el vot en contra de la modificació de la Llei d'IB3, ha criticat el “sarau” que munta l'esquerra, canviant la llei per “controlar” la ràdio i televisió autonòmica amb criteris polítics. El diputat Santi Tadeo ha considerat un

El PP ha criticat el "sarau" que munta l'esquerra, canviant la llei per "controlar" l'ens amb criteris polítics

“engany total i absolut” que se cerqui una major independència i ha defensat la gestió dels responsables actuals perquè han incrementat l'audiència i no han generat dèficit. Els populars consideren incongruent la reforma plantejada perquè es fa sobre una llei impulsada per l'anterior Pacte i només es redueix la majoria i el termini que ha de passar entre una primera i una segona votació amb majoria simple, que passa de sis mesos a un mes, i en canvi es manté el mandat de sis anys del director general.

Igual que Jarabo, la portaveu socialista Pilar Costa ha desvinculat la reforma de la Llei d'IB3 de la proximitat de les eleccions generals. I l'ha justificat per acabar amb l'actual “impàs”, desbloquejar la situació de desconfiança entre la majoria d'esquerres i la direcció actual, situada pel PP, i ajustar la majoria a la “realitat” perquè mai no s'ha elegit el director general de l'ens per dos terços de la cambra. La socialista ha avançat que amb la revisió que s'aprovarà aquest dimarts IB3 tindrà un consell de direcció “plural” i no com fins ara, que era “monocolor”, perquè tots els membres ho eren a proposta del PP. I ha apuntat que un pic negociada la nova direcció, també amb El Pi, es traslladarà al PP i a Ciutadans. Finalment, ha recordat que el debat del model l'emprendrà ara el consell assessor d'IB3, que estava previst però no s'havia activat mai.

El + vist

El + comentat