MITJANS PÚBLICS

El Parlament canvia la Llei d'IB3 i elegirà Andreu Manresa de director

D'El Pi depèn ara que el periodista sigui elegit en dues setmanes o que hagi d'esperar fins gener

El Parlament balear elegirà el periodista Andreu Manresa com a director general d'IB3 després que aquest dimarts hagi aprovat la modificació de la Llei que regula l'ens públic de ràdio i televisió autonòmiques per facilitar el relleu de l'actual direcció, que és encara la que va deixar el PP. L'elecció de Manresa es farà efectiva dia 8 de desembre, sempre que El Pi hi voti a favor. Si s'hi absté, s'haurà de fer una segona votació al cap d'un mes, en la qual bastaran els vots a favor de les forces del Pacte.

Els partits del Pacte han fet públic aquest dimarts que proposaran el corresponsal del diari 'El País' a Balears per ser el nou director general, després que aquest hagi acceptat el repte. L'acord es va tancar dilluns entre el PSIB i MÉS, que havien pensat en Manresa, i Podem. També va ser comunicat a El Pi. Manresa és un periodista amb llarga trajectòria, respectat per la professió. El consens al voltant de la seva figura tanca la situació d'impàs que s'ha allargat durant sis mesos i que ha permès el manteniment al capdavant de l'ens públic de Pep Codony, el director general situat pel PP, i del seu equip.

L'elecció de Manresa s'agilita amb la reforma de la Llei d'IB3 aprovada aquest dimarts al Parlament, amb els vots a favor de l'esquerra, el rebuig de PP i Ciutadans, i el suport parcial d'El Pi. La modificació rebaixa la majoria necessària per elegir el director general. Si fins ara calien dos terços dels diputats del Parlament en una primera votació, ara bastarà amb les tres cinquenes parts de la cambra. Això provoca que si fins ara el PP era indispensable, ara deixa de ser-ho i qui és indispensable és El Pi.

El Pi ha convocat per aquest dimecres el seu consell de direcció per decidir si vota a favor de Manresa o s'hi absté. El vot a favor permetria que Manresa fos elegit en la primera votació, prevista per al ple de dia 8 de desembre. Si El Pi s'hi absté, s'haurà de fer una segona votació al cap d'un mes (abans de la reforma, s'havien d'esperar sis mesos), en la qual bastarà majoria absoluta i, per tant, els vots a favor de l'esquerra seran suficients. En cas que s'hagi de fer aquesta segona votació, s'haurà de convocar un ple extraordinari al gener perquè no hi ha període de sessions ordinari.

Juntament amb l'elecció del director general, també s'hauran de triar els nou membres del consell de direcció de l'ens, un òrgan que deixarà de ser 'monocolor' –ara tots els membres ho eren a proposta del PP– i passarà a ser plural. En principi el PP hi tindrà tres representants; el PSOE, dos; MÉS, un; Podem, un; El Pi, un, i el grup mixt (Gent per Formentera i Ciutadans), un més.

Al marge del sistema d'elecció, l'altra novetat de la reforma aprovada és que finalment la Llei no obligarà a internalitzar el personal dels informatius d'IB3, que ara està parcialment externalitzat. Si inicialment es preveia un compromís per internalitzar el personal dels informatius, finalment només s'optarà per fer-ho si així ho fixa el nou model de la ràdio i televisió públiques que haurà de debatre el consell assessor d'IB3, un òrgan que ara s'activarà.

El + vist

El + comentat