TERRITORI
Portada 01/12/2014

El Parlament aprova aquest dimarts la llei agrària amb el rebuig del PSIB, que la veu urbanitzadora

MÉS, en canvi, anuncia un suport parcial a la norma que facilita activitats complementàries als pagesos

Q. Torres
2 min

PalmaEl Parlament aprovarà aquest dimarts la llei agrària, una normativa impulsada pel Govern i consensuada amb el sector, que cerca facilitar instruments a propietaris i pagesos perquè puguin viure del camp. Precisament part d'aquests instruments (sobretot els que faciliten construccions o activitats complementàries) són els que provoquen el rebuig del principal partit de l'oposició, el PSIB, que hi veu darrere un interès urbanitzador. Amb tot, la llei s'aprovarà amb la majoria absoluta dels populars i almenys amb el suport parcial de MÉS.

Els socialistes rebutgen la permissivitat urbanística que, segons ells, suposa la nova normativa i que inclou, per exemple, legalitzar construccions en espais protegits, com els ANEI, i poder-hi construir a partir de transferències d'edificabilitat d'altres llocs. El PSIB també critica que es permetin agroturismes com a activitat complementària a l'agricultura però sense establir uns estàndards de qualitat i rebutja que s'incrementin les facilitats per a instal·lacions com les d'un camp de polo sense que, a més, els consells puguin fer res per impedir-ho en el seu territori.

Les limitacions a l'actuació dels consells són, juntament amb l'afany urbanitzador, l'altra crítica que fan els socialistes per no acceptar la normativa. El diputat Marc Pons ha advertit que la llei s'ha de vincular a d'altres que ha fet el PP, com la del sòl, que inclou l'amnistia per a construccions il·legals en rústic, i la Llei general turística, que permet hotels en rústic. "Aquesta llei tanca el cercle", ha dit Pons, qui ha acusat el PP d'estar "obsessionat" pels terrenys rústics com a espai per fer "pilotades urbanístiques" i ha acusat aquest partit de fomentar l'especulació i de "preparar el terreny per a una nova bombolla immobiliària" recuperant el model de Matas.

L'altre grup de l'oposició, MÉS, manté una posició diferent. Avança que votarà a favor del gruix de la llei i apunta que manté l'oposició en tres aspectes, tots de tipus urbanístic: el que permet noves construccions en espais protegits com els ANEI, el que facilita la construcció d'equipaments com els camps de polo i el que permet actuacions urbanístiques vinculades a la venda directa a les explotacions, de la qual estan a favor.

El PP ha destacat la posició "conciliadora" de MÉS en contraposició a la dels socialistes, que ha considerat "radical" i que, segons ell, demostra el seu "desinterès" pel sector agrari. Els populars defensen que els mecanismes prevists en la normativa només poden ser utilitzats per pagesos professionals i reivindiquen que la nova llei permetrà eliminar burocràcia i realitzar noves activitats complementàries i de diversificació de la renda agrària i afavorirà la venda directa de producció pròpia a les explotacions.

A banda d'aquesta llei, també se'n debatrà una altra en el ple de simplificació normativa i es validaran dos decrets llei que ja estan en vigor: el d'ordenació farmacèutica i el de racionalització de l'administració local que desenvolupa la 'Llei Montoro'. La llei ha rebut esmenes de la totalitat dels grups de l'oposició i els decrets llei no rebran el suport de cap dels grups de l'oposició perquè l'ús del decret llei (una fórmula que evita el debat parlamentari) està justificat només per a casos d'urgència o per situacions extraordinàries i consideren que no es donen cap d'aquestes dues circumstàncies.

stats