PROJECTE POLÈMIC

El Govern es compromet amb la plataforma a “fer tot el possible” per aturar l'alta tensió a Llucmajor

Els propietaris afectats per les torres de fins a 40 metres ja han començat a rebre “pressions” de Red Eléctrica per arribar a acords d'indemnització

Els propietaris afectats pels dos projectes d'alta tensió entre Llucmajor i Cala Blava que promou Red Eléctrica Espanyola ja han començat a rebre “pressions” per part de l'elèctrica. Molts d'aquests han informat la Plataforma Ciutadana Alta Tensió a Llucmajor de les peticions de l'elèctrica per arribar a un acord d'indemnització i dóna als propietaris un termini màxim per prendre la decisió, el mes de setembre, “amenaçant amb l'expropiació” si no el signen, explica la portaveu de la plataforma, Marta Urbina. “Des de REE afirmen que les torres estaran instal·lades a final de gener o principi de febrer, però, segons professionals del sector, això seria un bluf, ja que queden molts tràmits per fer abans que això sigui possible”, ha afegit.

El col·lectiu tem que l'elèctrica vulgui “tenir fermats” tants acords com sigui possible amb propietaris afectats per les 110 torres d'alta tensió d'entre 30 i 40 metres d'altura que travessaran la Marina de Llucmajor abans de les eleccions generals del proper mes de novembre. Creuen que REE “ha aprofitat l'estiu i el canvi de govern per donar una empenta al projecte”. Per això, la plataforma prepara ara una reunió presencial per aplegar el màxim de propietaris afectats i “arribar a gent gran que no accedeix a les noves tecnologies”. L'objectiu és informar-los, assessorar-los i “evitar que signin”, diu Urbina.

Reunió amb el Govern

Tot i que el projecte de Llucmajor és el que REE té més avançat a Mallorca, la plataforma continua esperançada de poder-lo aturar. Aquesta és, precisament, la petició que els seus representants han fet aquest dilluns al nou director general d'Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard Payeras, en la reunió que han mantingut i en la qual també hi havia el batle, Jaume Tomàs (MÉS). “Estam animats entre cometes”, ha manifestat la portaveu del col·lectiu ciutadà, perquè el director general “s'ha compromès a fer tot el possible per evitar que aquests projectes es duguin a terme i per aconseguir que la planificació de les xarxes de transport elèctric passin a ser competència del Govern balear i així evitar la instal·lació d'infraestructures poc adequades a les característiques del nostre territori”. L'Ajuntament de Llucmajor també dóna suport a la causa.

“El que reivindicam és raonable”, diu Urbina. Concretament, sol·liciten que es reforci la línia actual existent, una línia d'alta tensió de 66 kv, que actualment funciona a 15 kv i subministra tan sols cinc abonats, i que es paralitzi l'execució de totes les línies projectades per REE a les Illes Balears fins que s'hagi fet un estudi que determini quin ha de ser l'estàndard elèctric més adequat per a les nostres illes.

El nou estàndard elèctric que aplicarà REE suposa passar de 66 a 132 kv, fet que implica una major altura de les torres. Des de la plataforma critiquen que no fa cap distinció entre les Illes Balears, les Canàries i la Península, i això permet que s'instal·lin torres elèctriques de fins a 40 metres d'altura sense tenir en compte l'impacte visual que això comporta en un territori limitat com són les Illes.

Emperò la plataforma està satisfeta per la resposta de Groizard, que asseguren que ha “empatitzat” amb l'objectiu d'aturar aquests projectes sobredimensionats i que afecta no només Llucmajor sinó totes les Illes.

Divendres que ve la plataforma i el batle de Llucmajor es reuniran amb el conseller de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Vidal.