MOBILITZACIONS
Portada 24/03/2015

"Els nous currículums LOMQE són un ERO encobert a la plantilla de professorat de les Illes Balears"

La jornada de lluita educativa contra la LOMQE i la reforma universitària ha aplegat 500 persones davant el Consolat de Mar i un centenar a Eivissa

M. Pinya / B. Roselló
2 min
La comunitat educativa també ha recordat les víctimes de l'avió sinistrat als Alps. ISAAC BUJ

Palma / Eivissa“Deim no a la LOMQE, d'una manera especial, als nous currículums i a la nova distribució horària a Secundària i al Batxillerat, perquè és un ERO encobert a la plantilla de professorat de les Illes Balears, que està sotmès des de fa un bon grapat d'anys a una greu pèrdua de qualitat en la seva ocupació, a un augment de càrrega lectiva i a uns índexs de precarietat molt elevats, dels més alts de l'Estat”. Així de contundent s'ha mostrat aquest dimarts horabaixa la comunitat educativa, concentrada a Palma davant el Consolat de Mar, en paraules de l'estudiant de Batxillerat Marina Perelló, qui ha llegit el manifest juntament amb l'estudiant de la UIB Miquel Aguiló.

L'aplicació de la LOMQE a Secundària i Batxillerat i les presses que té la Conselleria d'Educació per acabar de lligar l'aprovació dels més de 70 currículums d'assignatures que s'adeqüen a la nova llei perquè es puguin aplicar ja el curs que ve no agraden gens als convocants de les concentracions, els sindicats de l'ensenyament, l'Assemblea de Docents i representants dels pares i mares, entre d'altres. Critiquen que Riera tramiti els nous currículums per via d'urgència al Consell Escolar de les Illes Balears, cosa que han qualificat des de la concentració de “frau a la negociació”. “Amb aquesta actitud autoritària i totalment temerària, l'Administració presenta el futur desplegament de la LOMQE com una cosa tancada i sense marge de modificació”, deia el manifest.

A Eivissa, prop d'un centenar de persones de l'àmbit educatiu s'ha concentrat a S'Alamera. Des d'allà, ben igual que a Palma, també s'ha denunciat que els professors de plàstica i tecnologia veuran reduïdes les hores, ja que aquestes assignatures passaran a ser una assignatura optativa i “això significa que un alumne podrà passar a Secundària sense fer música, tecnologia o dibuix”, ha explicat el representant de l'STEI a Eivissa, Pere Lomas.

En el manifest s'ha criticat també la minimització de la presència d'assignatures com Filosofia i Cultura Clàssica dins dels horaris, “que és gravíssim si tenim en compte que ensenyen a raonar, a pensar o a ser crítics, elements indispensables per fer d'aquest món un món millor”, ha afegit.

També hi ha hagut concentracions a Menorca i a Formentera.

Jornada de vaga a la Universitat

Les concentracions de la comunitat educativa s'emmarcaven en la jornada de lluita en l'àmbit estatal per protestar contra els decrets de reforma universitària, impulsats pel ministre Wert, amb vagues d'estudiants i professors universitaris convocades arreu de l'Estat. A la UIB les dades provisionals de seguiment de l'aturada dels treballadors parlen d'una incidència mínima, d'entre el 3 i el 4%, segons xifres de la Universitat. Amb tot, s'observa un fort contrast per col·lectius, ja que el personal d'administració i serveis ha registrat aturades de fins al 24%, enfront de percentatges més baixos de part del personal docent investigador.

Tanmateix, les dades són provisionals, ja que, segons ha informat la UIB, els professors tenen fins dia 27 de març per comunicar a la gerència si han fet o no vaga durant la jornada d'aquest dimarts.

stats