TEIXIT ASSOCIATIU

Manacor obre el seu primer casal d'entitats

Funcionarà mitjançant la cogestió entre l'Ajuntament i les associacions del municipi

Manacor ja té el seu primer equipament municipal destinat a les entitats i associacions culturals, socials i educatives. L'espai, ubicat en una ala de l'edifici de Na Camel·la, estarà gestionat per l'anomenat Consell Sectorial, format per tècnics de l'Ajuntament i representants de les associacions triats en assemblea. La infraestructura disposa de cinc sales i un pati, a més de material que puguin necessitar les entitats sense ànim de lucre que en facin ús.

La creació d'aquest espai dóna resposta a una reivindicació històrica del teixit associatiu del municipi i és possible després de mesos de feina entre aquest teixit i el Consistori. De moment, permanentment en fan ús una desena d'entitats. El projecte es donarà a conèixer i s'inaugurarà oficialment aquest dissabte amb una diada d'activitats i un dinar popular. Els doblers que se'n recaptin seran per a la decoració de l'edifici. Miquel Pol, membre de Xítxeros amb empenta, ha destacat durant la presentació que l'espai també servirà per millorar la comunicació entre associacions i posar en comú les seves reivindicacions.

El casal d'entitats ocupa una ala de l'edifici on abans hi havia aules de l'IES Na Camel·la i que va quedar buida quan les classes es traslladaren al nou IES Manacor, l'any 2011. Aquesta part és de l'Ajuntament i la resta, de la Conselleria d'Educació. El Consistori va enviar ja fa un any un model de conveni a la Conselleria per acordar l'ús de l'edifici, però encara no n'ha rebut resposta, segons indicà ahir el regidor de Serveis Socials, Roberto Flores.

Funcionament

La normativa de l'espai s'ha elaborat de manera consensuada. De moment, no estarà obert sempre, ja que en fan ús poques associacions. Les entitats que hi duguin a terme activitats de manera permanent en tindran la clau, mentre que les que en vulguin fer-ne ús puntualment ho poden sol·licitar a través del seu web informatiu espainacamella.com. No el podran utilitzar ni partits polítics ni sindicats.

Aquest és el primer casal que té la ciutat de Manacor. Fins ara, només tenia espais municipals que podia cedir per a activitats puntuals.

Història

Conegut popularment com La Industrial, l'edifici de Na Camel·la comença la seva història l'any 1964, quan es creà l'Escuela de Maestría Industrial, que formava professionals de la fusta, l'electricitat i la mecànica. Anys després, es convertí en institut, que també impartia Formació Professional. Entre els professors que hi han fet classe, hi ha l'escriptor Gabriel Galmés, que hi impartia anglès. El curs 2011-2012, l'institut es traslladà al nou IES Manacor. Actualment, part de l'edifici està ocupat pel CEPA (Centre d'Ensenyament d'Adults) Llevant.