Cultura 18/02/2015

Maria del Mar Bonet serà investida demà com a Doctora Honoris Causa per la UIB

El títol li va ser concedit el 2012 per la seva recuperació i difusió de la cultura de les Balears i per la defensa de la llengua catalana arreu del món

J. Salmeron
2 min
Maria del Mar Bonet.

PalmaDesprés de l'ajornament de l'acte l'octubre de 2013 per la mort de Toni Catany, la Universitat de les Illes Balears acollirà, aquest dijous a l'edifici Arxiduc Lluís Salvador, la investidura de la cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet i Verdaguer com a Doctora Honoris Causa. Un títol que li ha valgut per la seva trajectòria musical plena d'èxits en estendre la llengua i cultura catalanes arreu del món, col·locant les Illes i la Mediterrània com el punt de referència de la seva vida personal i artística.

La cantautora mallorquina explicava en una entrevista realitzada pel director de l'ARA, Carles Capdevila, que "de la música mediterrània se n'ha parlat poc" envers "la música anglosaxona o nord-americana" que sempre ha estat més estesa.

A 19 anys es traslladà a Barcelona, on combinà els seus estudis de ceràmica amb la música i on enregistrà els seus primers discs i formà part de la Nova Cançó i del grup Els Setze Jutges. El folklore de les Illes, principal font d'inspiració, i la seva inquietud per conèixer de més a prop la Mediterrània l'han portada a ser l'abanderada d'aquesta cultura "barrejada" entre diferents pobles però que "hi ha un marge molt gran" on es troben i s'identifiquen i que "no només passa amb la música, sinó també amb la pintura, el cinema, el teatre o la manera de ser".

Amb aquest afany de cercar tot el que uneix en el camp de les arrels populars de la conca mediterrània, Bonet ha col·laborat amb músics i cantants com Mikis Theodorakis, l'Orquestra de Joventuts Musicals de Tunísia i la Cham Ensemble de Damasc. Prova d'això són els seus discs sobre temes d'Itàlia, Grècia, Turquia i el nord d'Àfrica.

Més enllà d'obrir un angle de visió per tot el Mediterrani, Bonet també ha estat ferma defensora de la cultura dels Països Catalans. Amb més de trenta discs enregistrats, destaquen sobretot els dedicats a la música popular de les Balears, Catalunya i el País Valencià. L'any 1981 publica 'Jardí tancat', dedicat només a la poesia mallorquina, i ha cantat amb Lluís Llach, Joan Manuel Serrat, Joan Isaac i Marina Rossell, entre d'altres. "Els mallorquins que sentim la necessitat de la proximitat dels Països Catalans ens sap greu que a les Illes sempre hi hagi hagut una tendència d'anar cap a Madrid, per culpa d'una separació explícita en l'època franquista", explica Bonet a l'entrevista de l'ARA. "Després de la dictadura", continua Bonet, "em va decebre la poca relació que es va fer entre nosaltres, perquè s'han perdut uns anys magnífics on ara ja hi hauria un molt bon camí fet" i, conclou, "parlar d'uns països catalans de debò", sense vacil·lacions.

Actualment, i després d'estar quatre dècades a Barcelona, Maria del Mar Bonet s'instal·la a Mallorca, on prepara tres projectes distints: un disc de sons cubans, un de distintes melodies del món i un altre de música popular de l'illa. Amb motiu de l'acte d'investidura, Maria del Mar Bonet plantarà una 'Olea europaea Linnaeus', olivera, arbre que servarà la seva memòria entre la comunitat universitària.

stats