PROJECTE POLÈMIC

El GOB demana al conseller Vidal que revoqui l'autorització de la piscifactoria de Portocolom

La Llei de pesca aprovada després que se li concedís el permís, ja no podria autoritzar aquesta instal·lació, però el projecte compta amb una sentència favorable del TSJIB

El GOB vol que la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca que dirigeix Vicenç Vidal revoqui  l'autorització que es va concedir la passada legislatura per part de la Comissió Balear de Medi Ambient a una piscifactoria que s'ha d'instal·lar a una milla nàutica davant el port de Portocolom. L'entitat ecologista basa la seva petició en la pròpia Llei de pesca, aprovada el 2013, i que impediria que la instal·lació ser legal en els termes en què s'autoritzà, ja que prohibeix explícitament en l'article 83 l'autorització d’establiments comercials de cultius de peixos en zones de la Xarxa Natural 2000, reserves marines o a menys de 5 milles marítimes de la costa, com avançà fa tres setmanes l'ARA Balears. Es dóna el cas que l'autorització de la Comissió Balear de Medi Ambient arribà després d'una primera denegació el 2007 i que el promotor de la infraestructura va dur als tribunals. Amb una sentència del TSJIB favorable, el 2013 el Govern de Company li donà llum verda.

El GOB recorda que el 2003 i el 2007 al·legà contra el projecte, “plantejant els inconvenients ambientals d'aquest tipus d'instal·lacions”. L'impacte més negatiu, asseguren, és la contaminació marina a causa dels residus d'excrements i de restes d'aliments. “Aquest impacte se sol considerar negatiu, d'elevada magnitud i permenent”, apunten, i asseguren que “ha estat ben documentat en diverses experiències, alguna d'elles a les Illes Balears”.

Igualment, posen de relleu que la presència d'un “elevat nombre d'animals” - l'autorització és per a engreixar 100 tones d'orades i llobarros - en un espai “relativament reduït” - les gàbies farien 125 cm de diàmetre – faciliarien l'aparició de malalties. Per això, asseguren que l'impacte de l'ús d'antibiòtics sobre l'entorn no s'avalua de manera suficient en el projecte promogut per Miquel Planas, i que el possible contagi de malalties a les poblacions naturals de peixos ni tan sols no s'hi reflecteixen.

De fet, relacionen tots aquests impactes associats a les piscifactories l'aprovació de la Llei 6/2013 de pesca, que ara prohibiria aquesta instal·lació. “A la vista de la normativa sobrevinguda, que davant l’impacte d’aquesta activitat estableix la prohibició d’ubicar-la prop de la costa o de zones d’interès ecològic, i tenint en compte a més a més el majoritari rebuig social que el projecte ha generat a Felanitx, des del GOB instam al Conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca a iniciar les accions oportunes per evitar que la piscifactoria es pugui desenvolupar”, exposen.