PRESSIÓ SOBRE ELS ESPAIS NATURALS

Medi Ambient obre 4 expedients sancionadors per festes il·legals al Parc Natural de ses Salines

Les party boats podrien ser catalogades d'infraccions molt greus i els seus promotors multats fins a 100.000 euros

La campanya de la Conselleria de Medi Ambient per fer complir la prohibició de party boats al Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera s'ha traduït en quatre expedients sancionadors oberts durant els mesos de juliol i agost. Dos corresponen estrictament a party boats i els altres dos, a festes il·legals i no permeses dins l'espai protegit, una d'elles organitzada per una marca de refrescs i, per tant, amb un interès lucratiu, a la qual acudiren 200 persones.

El 21 de juliol i el 18 d'agost es varen dictar les resolucions d'inici dels expedients sancionadors contra les persones organitzadores dels esdeveniments. De moment el procediment administratiu s'ha obert i la majoria acabaran en sancions, s'ha informat des de la Conselleria de Medi Ambient. Les multes van d'entre 100 a 6.000 euros en cas d'infracció lleu, de 6.001 euros a 100.000 en cas d'infracció greu i de més de 100.000 per a les molt greus. "Es tracta de procediments administratius que s'estan tramitant, però en el cas de les party boats va cap a una infracció greu", igual que per a les festes no permeses en espais naturals protegits, ha indicat la directora general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Caterina Amengual. "Segons estableix la LECO (Llei 5/2005, de 26 de maig, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental), en funció de l'impacte que té la infracció, es modula la sanció", ha afegit.

Aquests quatre expedients oberts corresponen només a la campanya de coordinació de mitjans i informativa centrada en el Parc Natural de Ses Salines d'Eivissa i Formentera. El decret 48/2015, aprovat el passat mes de maig, pel qual s'aprovà el pla de gestió Natura 2000, va prohibir les festes multitudinàries organitzades en embarcacions turístiques en tot l'àmbit marí d'aquest espai natural. Igualment, aquesta normativa també prohibeix (article 102) la celebració de festes, concerts i espectacles de qualsevol tipus a les platges i al medi natural.

Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil coordinats amb agents de Medi Ambient han fet sis sortides en rebre avisos concrets, els dies 21 i 28 de juliol i 4, 6, 15 i 18 d'agost. "Allò important no és el nombre de sancions. No ens interessa posar sancions, sinó la conservació i la conscienciació", ha apuntat el conseller de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Vidal.

En aquest sentit, Vidal ha destacat que la iniciativa també ha comptat amb els tècnics del Parc Natural, educadors, informadors, vigilants de reserves marines, policies locals i l'112 per "donar a conèixer la normativa en temps rècord" i complir amb un dels primers objectius marcats, "la conscienciació", ha dit.

Medi Ambient no ha obert cap altre expedient per party boats a cap altre espai natural protegit de les Illes. "A ningú no se li acudiria anar a Cabrera a fer una festa multitudinària", ha assegurat la directora general d'Espais Naturals i Biodiversitat.

 
203 expedients oberts, la majoria per acampar

Més enllà del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera, Medi Ambient ha obert un total de 203 expedients durant juliol i agost per activitats il·legals a espais naturals. La majoria, 68, han estat per acampades a zones no autoritzades; seguit de fondejos a zones no permeses o sobre posidònia oceànica, 41; i d'abocaments de residus, 13. La massificació de les Illes s'ha traduït en què "el juliol i agost hi ha hagut una altíssima pressió sobre els espais naturals protegits", ha dit Caterina Amengual.

Amb tot, el conseller Vidal ha descartat l'adopció de mesures per restringir o limitar el nombre de turistes o visitants en els espais naturals protegits, sinó que ha apostat per la desestacionalització i el repartiment del turisme durant tot l'any. "No som partidari d'una regulació que en limiti el nombre, però sí de dotar els espais protegits dels recursos necessaris per evitar-hi impactes", ha afirmat.

Medi Ambient no disposa de la comparativa respecte de l'any passat pel que fa al nombre d'expedients oberts en el mateix període, emperò sí que els nous responsables polítics asseguren haver "detectat una manca de vigilància i de control sobre els espais naturals protegits", en paraules de la directora general d'Espais Naturals i Biodiversitat, a més d'expedients caducats.

El + vist

El + comentat