PRESSUPOST 2016

Medi Ambient preveu començar el 2016 un nou pla director de residus, que no tindrà llest abans de dos anys

El Consell descarta “rescatar” la concessió amb Tirme, però admet que revisarà el contracte

El Consell preveu començar el 2016 la redacció d'un nou pla director sectorial de residus no perillosos i per això ha pressupostat partides d'entre 9.000 i 18.000 euros per fer “diversos estudis” enfocats a la reducció, reutilització i reciclatge. Espeja ha admès que no creu que el nou pla pugui estar llest abans de dos anys i ha negat que aquest plantegi rescatar la concessió a Tirme, adjudicatària de la incineradora de Son Reus.

 
Pel que va ser una de les primeres accions que el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, va anunciar per a aquest mandat: la revisió del contracte de la institució insular amb Tirme per a la gestió de residus, no hi ha data concreta. La consellera insular, Sandra Espeja, havia assegurat també que aquesta revisió es volia emprendre abans que acabi el 2015, emperò de moment només confirma que la paralització de la importació de residus de l'estranger s'haurà de traduir en un canvi en el contracte.

El PP el  mes de gener d'enguany aprovà inicialment un pla que, tanmateix, no passà d'aquest tràmit i no s'arribà a aprovar definitivament. El document preveia el tancament de dos dels quatre forns d'incineració i implicava la liberalització en la gestió de diversos tipus de residus (enderrocs, llots de depuradores i carnis).

 
Més de mig milió per a una nova nau per a l'escola de mestres d'aixa, que no se sap on serà

 
La partida més important que preveu el departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca, dirigit per Sandra Espeja (Podem), és per comprar una nau per acollir el taller de mestres d'aixa. Concretament 530.000 euros que suposaran, segons la consellera insular, un “gran estalvi” a llarg termini, ja que actualment es paga un lloguer per a aquest concepte. Amb tot, Espeja ha assegurat que encara “no se sap” on s'ubicarà aquesta nau.

 
Medi Ambient és el departament amb la partida més baixa del Consell de Mallorca, 9,1 milions d'euros, un 13,2% més que l'any anterior.

 
El departament de residus s'endú la segona major partida d'aquest departament amb 156.000 euros per al programa de suport als 16 municipis que fins ara tenien encomanada la recollida selectiva al Consell i que ara han de gestionar pel seu compte.

 
Les altres inversions principals previstes es destinaran a la construcció d'un centre d'interpretació per al Parc Natural de la Dragonera “a la costa més propera a l'illa”, que acollirà també oficines per quan el personal del Parc no pot arribar-hi. En total, 100.000 euros. La mateixa quantitat es preveu que vagi a la millora de l'eficiència energètica de la xarxa de refugis del Consell, a més de l'obertura del refugi de sa Coma d'en Vidal.

També es renovarà el parc mòbil de margers, picapedrers i agents de medi ambient i es preveu comprar dos vehicles quatre per quatre i un camió grua. Per tot plegat s'han pressupostat 90.000 euros.

El + vist

El + comentat