ELS COMPTES DELS POLÍTICS

Cotxes vells, bicicletes, comptes a la banca ètica i pisos amb hipoteques

Els principals candidats de MÉS mostren els seus comptes i propietats

 

Els candidats de MÉS al Parlament, al Consell i a l'Ajuntament de Palma han tornat a mostrar les seves  declaracions de renda i patrimoni en un acte que ja s'ha convertit en tradició abans de les eleccions. En aquestes declaracions, els set candidats (els tres primers al Parlament i els dos primers de les altres dues institucions) declaren tenir cotxe, cap dels quals és nou, dos d'ells tenen habitatges hipotecats amb el crèdit gairebé amortitzat, dos tenen participacions en un bar i una declara una bicicleta, comptes a la banca ètica i assegura ser objectora fiscal.

L'objectiu de MÉS amb aquest acte de transparència és que els ciutadans puguin tenir accés tant al patrimoni i als ingressos que tenen els candidats abans i després de cada legislatura i així es pugui comprovar si s'ha produït algun enriquiment il·lícit. Però també serveix a la coalició per recordar que publica les declaracions dels candidats des de l'any 2007, quan ho va fer amb els caps de cartell del Bloc, sobretot després que el president, José Ramón Bauzá, ho hagués fet a mitjan legislatura i el PP n'hagi fet bandera.

“Som els primers que hem fet aquest exercici de transparència, el feim des de fa anys, i a uns altres els ha costat anys fer-lo”, ha afirmat Biel Barceló en l'acte de presentació de les declaracions, que s'ha fet davant el Parlament. Tant ell com els altres candidats al Parlament (Margalida Capellà i David Abril), al Consell de Mallorca (Miquel Ensenyat i Margalida Puigserver) i a Cort (Toni Noguera i Neus Truyol) han posat amb un cartell on es podia llegir “100% transparència”. “MÉS per Mallorca és la millor garantia que el proper Govern de canvi serà 100% transparent i totalment net de corrupció”, ha afirmat Barceló, qui s'ha referit a la proposta del PP que es debat en el ple d'aquest dimarts del Parlament, el darrer abans de les eleccions, per reduir el nombre de diputats i ha sentenciat que “allò que ens hem de plantejar és si allò que sobren són diputats o són xoriços”.

Barceló declara un pis de 223.000 euros i una hipoteca per 114.000 euros, de la qual té 48.000 euros pendents d'amortitzar. Assegura tenir ingressos per 65.000 euros com a portaveu del seu grup al Parlament. I té dos comptes corrents amb mil euros cada un. Declara un utilitari de l'any 2006 i obra pictòrica de diversos autors locals. La número dos al Parlament, Margalida Capellà, no acredita quins ingressos té com a professora de la UIB. Declara un habitatge unifamiliar del qual té la meitat de la propietat i una hipoteca i un préstec de rehabilitació de l'habitatge amb 60.000 i 129.000 euros pendents d'amortitzar. Té un utilitari del 2007 i declara dos comptes corrents, un de 5.400 i un de 1.800. El número tres, David Abril, és un dels pocs que no té propietats ni crèdits. Declara uns ingressos de 51.000 euros com a diputat, dos comptes, un de mil euros i un de dos mil, i un utilitari de fa 14 anys.

El cap de cartell al Consell, Miquel Ensenyat, té un habitatge i paga la meitat d'una hipoteca de 297.000 euros, de la qual li queden 32.000 euros pendents d'amortitzar. Té un compte d'estalvi amb 3.280 euros. No acredita quins ingressos té i sí que declara un cotxe petit de l'any 2008 i una participació en una societat. Concretament es tracta d'una sisena part d'aquesta societat, que també comparteix amb el candidat a Cort Toni Noguera, que és la que fins fa poc gestionava un bar de Palma. La número dos al Consell, Margalida Puigserver, no declara propietats ni crèdits, només un compte corrent amb 800 euros i un vehicle Mercedes, però es tracta d'un Classe A, el més petit, de l'any 2001.

El cap de cartell a Cort, Toni Noguera, tampoc declara propietats ni crèdits, només un compte corrent amb 3.000 euros, un utilitari de 2007 i la sisena part d'una societat, la mateixa que Ensenyat. Declara un sou com a regidor de l'Ajuntament de 33.700 euros. Si en ocasions anteriors era l'exregidora Nanda Ramon la qui provocava la nota de color declarant la seva vella Vespa primavera, aquesta vegada és la regidora de Cort i candidata a la reelecció Neus Truyol qui n'agafa el relleu declarant una bicicleta Lapierre College del 2008 que li va costar 310 euros. La regidora és l'única que declara tenir comptes a la banca ètica. Hi té dos dels quatre comptes de què disposa i un dipòsit. En total, suma més de 18.000 euros estalviats. No declara ni propietats ni crèdits. Truyol, però, encara supera més per l'esquerra els seus companys de formació quan, a diferència d'aquests, aporta un document en el qual es declara objectora fiscal, en justifica els motius i desvia a finalitats socials concretes allò que li tocaria pagar per despeses generades pel manteniment de l'exèrcit, el deute, l'església i la monarquia.

El + vist

El + comentat