TENSIONS INTERNES

Esquerra cerca ara reconduir la situació per continuar dins MÉS

La formació de Lladó no satisfà les exigències dels socis, però està disposada a fer rectificacions si són “compartides” i no demanarà revertir les primàries

La direcció d'Esquerra a Mallorca comença a fer moviments per intentar reconduir la crisi interna oberta dins MÉS, després que IniciativaVerds hagi intensificat la contundència contra els seus socis de coalició i el PSM, en canvi, hagi donat un marge de temps a la formació per reconèixer els resultats de les primàries i rectificar les acusacions de tupinada i tractament racista durant el procés que s'han fet. Esquerra diu ara que vol arreglar la situació, admet que s'han produït errors, però per totes les parts; afirma que està disposada a demanar disculpes si són “compartides”; defensa que hi ha d'haver rectificacions, però “col·lectives”; i avança que no demanarà que es reverteixi el procés de primàries, malgrat que hi ha militants que ho demanen. De moment, els moviments no satisfan les exigències dels socis.

La formació que lidera Joan Lladó afirma que mai no ha parlat de tupinada en les primàries, però insisteix que s'hi han registrat “incidències” i “anomalies”. També diuen que no han estat ells els qui han denunciat tractaments xenòfobs, sinó el mateix col·lectiu afectat. Amb tot, els independentistes asseguren que estan disposats a arreglar la situació, a partir d'un reconeixement d'errors col·lectius, que no deixi vencedors ni vençuts. I plantegen que cal revisar els acords perquè Esquerra se senti còmoda dins MÉS i la seva militància s'hi senti representada, perquè la formació hi sigui present de manera més efectiva i es visualitzi millor la seva presència, sense necessitat d'haver de modificar les llistes que han sortit de les primàries. “S'han de respectar les direccions i s'han de respectar les discrepàncies”, diuen, i aposten per “construir un nou marc” de relacions i “no frustrar les il·lusions dipositades per la gent de l'esquerra nacional”.

El posicionament d'Esquerra arriba després que el PSM, el principal partit de la coalició, evitàs dimecres aprovar una proposta que hauria suposat la suspensió temporal de la seva federació amb Esquerra, que és la que permet a aquest darrer partit formar part de MÉS. En el seu lloc, el PSM va optar per donar un marge de temps a Esquerra, fins dia 7, quan té convocada una assemblea, per rectificar les declaracions fetes pel seu president, de tupinada i de tractament racista en el procés de primàries de la coalició, i perquè reconegui els resultats de les primàries. Si Esquerra no rectificàs, el PSM sí que suspendria l’acord de federació i, per tant, se suspendria la pertinença d’Esquerra a MÉS. Si això passàs, l’acord amb Esquerra es limitaria només a l’àmbit local.

La decisió del PSM ha provocat també la reacció d'IniciativaVerds, l'altre partit que integra la coalició, que ha lamentat que el partit de Biel Barceló no prengués mesures més contundents contra els de Lladó. El partit que lideren David Abril i Fina Santiago ha deixat clar aquest dijous que no participarà en cap reunió de la coalició en la qual hi hagi membres de l’actual direcció d’Esquerra convocats mentre no es prengui una resolució que surti al pas de la crisi interna oberta arran de les acusacions de tupinada i tractament racista en les primàries de MÉS que va fer Lladó. La formació ha carregat amb contundència contra Lladó, a qui ha acusat de “menyspreu i deslleialtat”, i ha advertit que ara una rectificació de les acusacions fetes seria “insuficient”.

Més continguts de