Ensenyat demana disculpes als extremenys, però vol que també se'n demanin als mallorquins pel mal finançament

El Consell rebutja una iniciativa del PP per fer-lo rectificar i una altra per reprovar al conseller de Justícia català

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha demanat disculpes en el ple de la institució per les seves declaracions "poc afortunades" sobre els pagesos extremenys que, segons ha reconegut, "no tenen cap culpa" del mal finançament que pateixen els mallorquins i la resta de ciutadans de les Illes Balears. Però abans de donar per tancada la polèmica per unes declaracions que, segons ha dit, no expressaven allò que ell volia dir, també ha apuntat que "algú hauria de demanar disculpes als pagesos de Mallorca", als nins que van a escola a Mallorca, als empresaris que no tenen les mateixes oportunitats que els de la península o als pacients de la sanitat pública que pateixen llargues llistes d'espera per mor del mal finançament que rep Balears de l'Estat.

Ensenyat ha intervingut per demanar al PP que retiràs una moció presentada en el ple del Consell en la qual demanava al president de la institució que demanàs disculpes públiques per unes "declaracions de menyspreu" cap als extremenys. El PP no ha volgut retirar la iniciativa i aquesta no s'ha aprovat perquè la majoria d'esquerres hi ha votat en contra per considerar que la rectificació exigida ja s'havia produït. Només el PP i Ciutadans han votat a favor de la moció. El portaveu del PP, Mauricio Rovira, ha advertit que podia estar d'acord en la reivindicació d'un millor finançament, però no en les declaracions fetes per Ensenyat en una entrevista al diari 'El Mundo'. I ha insistit en la necessitat d'una disculpa pública que, segons el mateix president, es va produir immediatament.

En el ple també s'ha rebutjat una altra iniciativa del PP, que només ha rebut el suport de Ciutadans, per reprovar el conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Germà Gordó, per haver apuntat que els ciutadans de les Illes podrien accedir a la nacionalitat catalana en cas que Catalunya fos independent. La proposta del PP també afirmava que les Balears no formen part dels Països Catalans com a unitat política. Els portaveus d'esquerres i d'El Pi han insistit que les declaracions de Gordó foren rectificades per la portaveu del Govern català i han coincidit a apuntar que els Països Catalans com a unitat política no existeixen i, per tant, no tenia sentit aprovar una iniciativa en contra. El portaveu de MÉS, Lluís Apesteguia, ha comparat l'oferta d'obtenció de la nacionalitat catalana per als ciutadans de Balears amb la de nacionalitat israeliana que es va fer en el seu moment als xuetes de Mallorca i ha arribat a la conclusió que el PP dóna ales a la "catalanofòbia".

El + vist

El + comentat