PORT PETIT

L'ampliació del port del Molinar continua tramitant-se malgrat l'oposició de Cort

La directiva del Club Marítim es reuneix amb Hila i Noguera, però adverteix que no renunciarà al projecte sense tenir una alternativa

L'ampliació del port del Molinar continua tramitant-se en el Ministeri de Foment malgrat l'oposició al projecte manifestada pel nou govern municipal de Palma. Els promotors de l'ampliació, els membres de la junta directiva del Club Marítim del Molinar, han reiterat que no pensen aturar en cap cas la tramitació del projecte, almanco fins que no disposin d'una alternativa que permeti "la supervivència" de l'entitat. Asseguren que d'això depèn que es pugui fer l'ampliació i que actualment es tramita un segon projecte que ja suposà la redimensió de l'original. Representants de la directiva, encapçalats pel seu president, Rafel Vallespir, s'han reunit aquest dilluns a Cort amb el batle, José Hila, i amb el regidor responsable d'Urbanisme, Antoni Noguera. La trobada ha servit per mostrar els posicionaments enfrontats de les dues parts.

La paralització del projecte del Molinar és una mesura prevista en l'acord programàtic del nou govern de Palma, integrat pel PSIB, MÉS i Som, que recollí així la forta contestació social i veïnal en contra del projecte liderada per la plataforma Al Molinar, port petit, pel seu impacte urbanístic, ambiental i paisatgístic. Tots els partits, excepte el PP, es comprometeren en contra de l'ampliació abans de les eleccions. En tot cas, la posició de Cort és preceptiva però no vinculant. L'Autoritat Portuària, ens dependent del Govern autonòmic, és l'administració responsable de la tramitació. Impulsat per l'encara president Alberto Pons, nomenat pel Govern de José Ramón Bauzá, l'expedient és ara mateix en mans del Ministeri de Foment perquè hi doni el vistiplau, en aquest cas sí de manera vinculant, i a l'espera que el de Medi Ambient emeti el seu informe d'impacte ambiental.

El president del Club Marítim ha admès que el termini per obtenir una resposta ja s'ha superat en dos mesos sense que Foment hagi donat una resposta. Per la seva part, Cort ha dit estar a l'espera que es constitueixi la nova Autoritat Portuària, depenent del nou Executiu autonòmic, per demanar "tota la informació". També ha demanat una reunió amb Foment i adverteix que el projecte requereix la modificació del pla especial de Ports. Cort posarà tots els obstacles possibles i confia que els nous responsables de l'Autoritat Portuària aturin l'expedient. 

"No pensam aturar el projecte", ha reiterat davant això Rafel Vallespir després de la reunió, amb Antoni Noguera encara al seu costat. El president de la directiva del Molinar, que també ho és del PP en aquest districte palmesà, ha dit que estan oberts a negociar possibles alternatives amb els nous responsables de Cort però també que "no enviarem en orris dos anys de treball intens" i que volen esperar així que Madrid es pronunciï. Sobre les possibles alternatives Vallespir ha advertit que consideren que "no és viable" dur endavant una rehabilitació del Club Marítim que no n'impliqui una ampliació, com voldria el nou govern municipal, perquè així "no és possible complir la normativa de seguretat vigent per poder renovar-ne la concessió". "Se n'ha de fer una demolició i tornar a construir-lo", ha acabat dient, i ha considerat que ara "és l'Ajuntament qui ha de fer un esforç" perquè la directiva ja reduí les dimensions del projecte original.

El tinent de batle Antoni Noguera, malgrat l'evident desacord, ha optat per remarcar l'aspecte constructiu d'haver-se reunit les dues parts. Amb tot, també ha deixat clar que la posició de Cort és rebutjar l'actual projecte en tramitació perquè "és negatiu per a la ciutat de Palma i creim que el barri del Molinar ha de tenir una protecció especial". Ha reiterat que el nou govern municipal considera que l'ampliació comportaria una modificació negativa per al barri, tant urbanística com paisatgística", i que canviaria la dinàmica del litoral. El tripartit de Cort es troba davant un projecte que suposà un motiu de tensió interna dins el PP de Palma, quan el govern de Mateu Isern s'oposà políticament al primer projecte presentat pel Club Marítim. La direcció del partit, de la qual forma part Vallespir, impedí que es fes el mateix amb el segon. En tot cas, un informe tècnic deixà clar que el projecte presentava deficiències i no era viable.

 

Més continguts de

El + vist

El + comentat