ARQUEOLOGIA
Part Forana 27/10/2014

Muro excavarà el seu primer jaciment arqueològic dins un agroturisme

L'Ajuntament i el propietari arriben a un acord per afavorir l'estudi del recinte talaiòtic

Margalida Bonnín
2 min
Dieter Süssman al costat d'uns dels talaiots del jaciment. Foto: M.B.

MuroMuro viurà la seva primera excavació arqueològica dins els terrenys d'un agroturisme. Es tracta d'un jaciment d'època talaiòtica situat a la finca de Son Serra, entre Muro i Can Picafort, on de moment hi ha localitzades tres edificacions en bon estat de conservació: un talaiot circular, un de quadrat i un recinte rectangular, segons especifica el Catàleg de Patrimoni de Muro, aprovat l'any 2000.

L'Ajuntament, disposat a col·laborar amb el projecte, va informar ahir de la inclusió de 10.000 euros més IVA en els pressupostos de 2015 per a la campanya, que aspira a tenir continuïtat. Encara està en una fase molt preliminar. Els arqueòlegs han d'acabar de redactar el projecte quadriennal perquè l'aprovi el Consell de Mallorca. Paral·lelament, el Consistori redacta el conveni que ha de signar amb el propietari de la finca, Dieter Süssmann.

Col·laboració

Süssmann és propietari de l'agroturisme Predio de Son Serra des de fa 25 anys. En fa 20 que sap que també té talaiots: "Va venir a parlar amb mi Gabriel Barceló –un mestre de Muro– i em va avisar que aquí hi havia un jaciment", diu l'alemany. "L'excavació i un futur condicionament del jaciment per rebre visites significaria un altre valor afegit a l'agroturisme", explica. Cal destacar que en la majoria de casos els arqueòlegs solen tenir més impediments que no facilitats per excavar en finques privades.

El regidor de Cultura, Miquel Porquer, s'ha mostrat molt satisfet per la iniciativa pionera al municipi. Segons ha explicat, està previst que estudiants de l'estranger es traslladin fins a Muro per participar en l'excavació, que serà al febrer. Com que l'hotel estarà tancat, Süssmann deixarà les claus a l'equip d'arqueòlegs i restauradors, format per Jordi Hernández, Toni Puig, Margalida Munar, Bernat Burgayas i Margalida Ribas, la jove arqueòloga de Muro que va tenir la iniciativa.

Patrimoni sense excavar

Muro disposa d'un patrimoni arqueològic important, inventariat pel Consell de Mallorca, però pràcticament mai estudiat. L'únic antecedent que es té d'un projecte d'excavació és el de Ca na Cotxera, realitzat per la professora i historiadora de l'art Catalina Cantarellas i publicat l'any 1972. El jaciment ja ha estat destruït, segons expliquen des del Consistori.

La tria del Son Serra per iniciar-hi els treballs ha tingut diferents condicionants. "S'ha cercat que sigui un lloc visitable. A més, el propietari hi està interessat i això és un valor afegit", explica Porquer. La bona predisposició del propietari també ha estat un factor clau, segons indica Toni Puig, un dels arqueòlegs.

El jaciment més extens del que es té coneixement a Muro està per damunt la discoteca La Roca. "Es va desestimar perquè és de difícil accés", ha assenyalat l'edil.

Recinte cerimonial

Una de les hipòtesis sobre la funció del jaciment de Son Serra és que tingués un ús cerimonial, ha remarcat Puig. Això es deu al fet que inclou talaiots quadrats.

stats