ACORDS ELECTORALS

Els pactes municipals encaren una setmana decisiva plens d'incerteses

El Pi de Muro es desdiu de l'acord progressista i Rotger pot ser batle de Selva quatre anys més

Els pactes electorals a diferents municipis de Mallorca encaren la setmana decisiva amb molts de detalls per fermar o amb els suports gens clars per part dels grups decisius. És el cas de Manacor, Felanitx, Muro, Inca, Petra i Maria, entre d'altres.

Muro és un dels municipis on les negociacions han fet un gir radical. Quan el pacte progressista entre PSOE (2), MÉS (2), els independents UIM (2) i El Pi (1) ja estava pràcticament fermat, el candidat dels regionalistes, Miquel Porquer, es decantà cap a la repetició del pacte conservador amb Convergència Democràtica Murera (5) i el PP (1), segons han confirmat els membres de les formacions progressistes. Cap dels candidats dels tres partits que haurien enllestit un acord de govern no ha confirmat la signatura del pacte.

La decisió de Porquer –encara no definitiva– aniria en contra de l'opinió majoritària de l'agrupació local. Aquest fet hauria pogut suposar la seva dimissió com a tresorer insular d'El Pi. Segons ha informat el partit, però, aquesta dimissió respon al curs normal dels esdeveniments, ja que Porquer ocupava el lloc de tresorer de manera excepcional, amb motiu del procés electoral. Pel que fa a Porquer, no respon als mitjans.

A Inca, les negociacions entre PSOE, MÉS i els Independents continuen. Encara no hi ha un acord fermat. Mentre que la sintonia entre els socialistes i els sobiranistes seria ja un fet, els Independents apostarien per un acord més ampli. "Encara no hi ha res decidit, però tenim clar que volem que a l'Ajuntament d'Inca comenci a haver-hi una nova manera de fer feina", ha indicat avui el candidat dels Independents, Àngel Garcia.

A Felanitx, El Pi té la clau per formar un govern progressista o donar suport al Partit Popular de Gabriel Tauler. La junta local del partit es reuneix aquest dilluns vespre per decidir a quines agrupacions donarà suport. També està enlaire l'acord a Lloseta, a Maria i a Petra.

Selva: Rotger en minoria

On sí que aquest cap de setmana s'ha decidit qui governarà els propers quatre anys és a Selva. L'agrupació Arrelam  ha emès un comunicat avui en què explica que votarà en contra dels dos candidats més votats a les eleccions del 24-M. Un d'ells és Joan Rotger, batle amb el PP des de fa vint anys. L'altre és Joan Sastre, candidat d'El Pi escindit del PP mesos abans dels comicis, com a conseqüència de l'anunci de Rotger que seria el candidat. La formació progressista considera que cap dels dos no representa un canvi al Consistori. Sí que ho creu Esquerres pel Poble (PSOE, EU i Esquerra), que ha manifestat el seu suport als regionalistes.

A Manacor, el bloc format per El Pi (5) i AIPC (3) ha mantingut trobades tant amb MÉS-Esquera (5), el partit més votat, com amb el PP (4) i ja ha manifestat que pot pactar amb les dues bandes. Un acord amb els populars significaria restablir les relacions trencades des de la sortida d'Antoni Pastor, després d'una legislatura de confrontació total entre les dues agrupacions locals. Pel que fa al PSOE (3), s'ha posicionat amb els sobiranistes. Volem (Podem), amb un edil, no és decisiu.

A Artà, les agrupacions locals dels Independents (5), El Pi (3), el PSOE (3) i Alternativa (1) tenen a les seves mans les combinacions per formar govern, ja que el PP, amb un edil, ha quedat fora de les travesses.

 

El + vist

El + comentat