Narcís Serra: "La meva actuació va ser legal, ideal i diligent"

L'acusació popular del cas CatalunyaCaixa demana presó provisional per Serra, però la fiscalia no s'hi ha adherit. Serra ha justificat les retribucions als alts càrrecs i ha assegurat que el FROB i el Banc d'Espanya n'eren coneixedors.

L'expresident de CatalunyaCaixa Narcís Serra ha defensat aquest dilluns la seva actuació i ha assegurat que les decisions d'apujar les retribucions als alts càrrecs de l'entitat van ser "no només legals sinó ideals" perquè en aquell moment s'havia de "mantenir l'equip directiu a la casa". "La meva actuació i la de tot el consell d'administració va ser legal, ideal i diligent", ha dit.

En una breu compareixença davant els mitjans després de la seva declaració com a imputat, Serra ha demanat al jutge que actuï perquè tot s'aclareixi.

El representant de l'acusació popular i president d'Ausbanc, l'advocat Luis Pineda, ha explicat aquest dilluns a la porta dels jutjats que han demanat presó provisional per Serra perquè considera que hi ha risc d'ocultació o destrucció de documents, tot i que la fiscalia s'hi ha oposat.

Segons fonts judicials, Serra ha justificat l'augment de les retribucions fixes i variables als alts càrrecs, tot i la caiguda del benefici i ha assegurat que el FROB i el Banc d'Espanya n'eren coneixedors.

Serra ha declarat durant unes dues hores davant el jutge. També aquest dilluns declara l'exdirector general de l'entitat en l'any 2010 Adolf Todó.

Els dos han arribat aquest dilluns cap a les 9 del matí a la Ciutat de la Justícia per declarar com a imputats davant del jutge, a instàncies de la fiscalia, que va demanar la seva imputació i de 52 membres més del consell d'administració per haver aprovat suposadament sobresous per als alts càrrecs quan ja s'estava en plena crisi.

Els dos exalts càrrecs han arribat als jutjats més d'una hora i mitja abans per evitar les càmeres de la premsa, tot i que TV3 sí que hi era i ha pogut gravar-los mentre els escridassaven alguns manifestants concentrats al recinte per protestar contra la gestió de l'entitat. Els manifestants fins i tot han llançat petards dins del recinte de la Ciutat de la Justícia i s'han viscut moments de tensió, quan el servei de seguretat s'ha endut un dels manifestants.

Serra i Todó declaren aquest dilluns -a les 10.30 i 11 respectivament- davant el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona, Josep Maria Pijuan –instructor del ca Palau de la Música– que dirigeix la investigació judicial.

La CUP s'ha presentat com a acusació popular en el cas per assegurar-se que arriba fins al final, segons ha declarat l'advocada que representa la formació, Montserrat Vinyets.

Acabar amb les males pràctiques

"Estem aquí per rebre els dos màxims xoriços i responsables de la caiguda de CatalunyaCaixa, una entitat financera rescatada amb més de 12.000 milions d'euros que, a més, ha incautat els estalvis de milers de ciutadans", ha dit Alex Daudé, coordinador d'AICEC-ADICAE, associació d'afectats pels bancs i convocant de la concentració. Daudé ha demanat que s'acabi "amb les males pràctiques financeres d'una vegada per totes i que es perseguexin els delictes comesos".

Tot i que l'associació no està personada a aquesta causa, té presentada una querella, admesa per l'Audiència Nacional, on acusa les caixes que van originar Catalunya Banc "d'estafa continuada, de delicte relatiu als mercats i consumidors i d'apropiació indeguda".

Daudé ha volgut desmarcar-se d'alguns dels manifestants, que han llançat petards i han creat moments de molta tensió.